Jak zdanit příjmy ze zahraničí?

09.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Za prací do zahraničí od nás vyjíždí stále více lidí. Příjmy v dané zemi dosažené musí samozřejmě zdanit. Jak při tom správně postupovat a v které zemi příjmy zdanit se dočtete v našem článku.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Poplatníci, kteří mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují – alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce (tzv. rezidenti), mají povinnost odvést daň z příjmů plynoucích ze zdrojů v ČR i příjmů ze zahraničí.

Příjmy ze zdrojů v zahraničí
Jedná se o příjmy, které plynou ze zdrojů v zahraničí a podléhají zdanění v zahraničí na základě uzavřené mezinárodní smlouvy. Tato částka se dále snižuje o výdaje stanovené v Zákoně o daních z příjmů. Položky snižující základ daně a odčitatelné položky není možné při stanovení základu daně použít. Výdaje, které byly vynaloženy na příjmy vyňaté dle mezinárodní smlouvy o vyloučení dvojího zdanění, nemohou být daňově uznatelnými.

Jestliže měl poplatník (FO nebo PO – rezident v ČR) také příjmy ze zdrojů v zahraničí, a byla-li mu v zahraničí z těchto příjmů sražena daň, pak mohlo docházet k dvojímu zdanění těchto příjmů. Proto, aby k dvojímu zdanění nedocházelo, je obsaženo v zákoně o daních z příjmů ustanovení o jeho vyloučení.

Smlouvy o vyloučení dvojího zdanění
Česká republika má s několika zeměmi uzavřeny smlouvy o vyloučení dvojího zdanění. Jestliže s některým státem smlouva uzavřena není, pak se upravuje vyloučení dle zákona o daních z příjmů pouze v případě příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Fyzickým osobám, které jsou rezidenty v ČR, se jako základ daně dle § 6 vykonávané ve státě, s nímž ČR neuzavřela smlouvu o vyloučení dvojího zdanění, snížený o daň zaplacenou z tohoto příjmu v zahraničí a o sražené nebo zaměstnancem uhrazené povinně placené příspěvky na pojištění.

Pro vyloučení dvojího zdanění se může použít pouze ta metoda, která je uvedena ve smlouvě o zamezení dvojího zdanění s konkrétní zemí. Metody jsou následující:

  • Metoda zápočtu úplného
  • Metoda prostého zápočtu
  • Metoda úplného vynětí s výhradou progrese
  • Metoda úplného vynětí ze základu daně (daňové ztráty)

Příjmy z více států
Jestliže bude mít poplatník příjmy plynoucí z více států, s nimiž ČR uzavřela smlouvu o vyloučení dvojího zdanění, pak se bude postupovat následovně:

  • vyloučení dvojího zdanění metodou prostého zápočtu se provede každé zvlášť
  • při použití metody úplného vynětí a metody vynětí s výhradou progrese se ze základu daně vyjímá úhrn veškerých příjmů ze zdrojů v zahraničí, které se vyjímají ze zdanění
  • jestliže má být použita metoda úplného vynětí nebo metoda vynětí s výhradou progrese i metoda prostého zápočtu, pak se provede nejprve vynětí příjmů ze zdrojů ze zahraničí, a pak prostý zápočet

Prokázání zaplacené daně v zahraničí
Daň, která se zaplatí v zahraničí se musí prokázat potvrzením zahraničního správce daně. V některých případech lze také potvrzení o dani zaplacené v zahraničí prokazovat potvrzením plátce příjmů nebo depozitáře o sražení daně.

V případě, že poplatník doklad v době podání daňového přiznání v České republice neobdrží  doklad o příjmech v zahraničí od správce daně, pak uvede v daňovém přiznání pouze předpokládanou výši příjmů. Po získání dokladu (a v případě, že je výše příjmů jiná než v daňovém přiznání) upraví poplatník výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky