Stát prohrál miliardovou arbitráž

17.03.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká republika porušila bilaterální dohodu o ochraně investic. Tak zní verdikt arbitrážního tribunálu v souvislosti s japonskou Nomurou a krachem IPB.

Mezinárodní arbitrážní tribunál dospěl k názoru, že Česká republika porušila dvoustrannou dohodu o podpoře a ochraně investic. Výše náhrady, kterou bude stát muset zaplatit, zatím není známa ovšem bezpochyby půjde o desítky miliard korun.

„Nomura vítá verdikt, podle něhož Česká republika svým postupem v případě IPB porušila své mezinárodní závazky. S důvěrou očekáváme další jednání, ve kterém bude stanovena výše škody, již nám bude muset ČR uhradit“ uvedl mluvčí společnosti Nomura Jiří Hrabovský.

Nekorektní jednání
Poté, co stát diskriminačně poskytl konkurentům IPB veřejnou podporu, uvalila Česká národní banka v červnu 2000 na IPB nucenou správu a následně byl podnik IPB prodán konkurenční ČSOB za jednu korunu. Právě tento postup kritizuje arbitrážní soud, jelikož tímto jednáním stát porušil svou povinnost nakládat se zahraničními investory spravedlivě a rovnoprávně.

„Předpokládáme také, že výrok londýnské arbitráže podstatně ovlivní žalobu, kterou Česká republika usiluje o náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB u arbitrážního tribunálu v Curychu. Tam Nomura hájí stanovisko, že ČR nemůže být odškodněna za jednání, které bylo v rozporu s mezinárodní úmluvou“ dodává Hrabovský.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ