Kupujeme auto s prázdnou kapsou

24.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Také se vám líbí nová auta? Také sníte sen o kabrioletu a divoké jízdě krajinou, ale prázdná kapsa vám snít nedovolí? Zkuste koupit auto na leasing nebo využijte nabídky bank na účelovou autopůjčku. Jak na to se dozvíte v tomto Fintriku.

Téma týdne: Potřebujeme si půjčit

Zadlužit se na dlouhé roky dopředu není nic příjemné. Pokud ale půjčku využijeme účelně a peníze pouze "neprojíme", pak i cizí peníze nám půjčené můžeme považovat za investici. Toto platí hlavně u hypoték: banka nám půjčí na financování stavby a za to očekává výnos v podobě úroků. Nám se přestěhováním do nového zvýší komfort bydlení, splníme si sen a nemovitost se obvykle stane dobrou investicí.

Jinak tomu může být u půjčky na spotřební zboží. Půjčili jste si od splátkové společnosti 50.000 korun na plazmovou televizi? Pak počítejte s tím, že jste peníze v podstatě vyhodili z okna. Televize bude mít za 3 roky hodnotu deseti procent proti původní ceně a vy jste jen spláceli. Klasická obrazovková televize by vám jistě dobře sloužila dalších několik roků a vy jste nemuseli splácet.

Opět jinak tomu je u investice do vozidla. Automobil je (ortodoxní odpůrci automobilů prominou) nutnost. Pokud je auto zároveň prostředkem k vydělávání peněz (obchodní cestující, taxikáři), pak není co řešit. Auto si prostě koupit musíte, i když s vědomím, že během jeho životnosti klesne jeho hodnota stejně jako televize na desetinu. Nové auto těžko pořídíte z úspor dvou výplat a šetřit pár tisícovek měsíčně, po deseti letech je z vkladní knížky vybrat a s velkou slávou běžet k prodejci pro nového žigulíka taky není tou správnou cestou. Nu což, zase dluhy. Naštěstí je to ideální nástroj na financování koupě vozu: leasing.

Slovo leasing bylo převzato do české terminologie z anglického slova, které v překladu znamená  pronájem. "Jedná se o obchodní operaci leasingového pronajímatele a leasingového nájemce zajistit pořízení majetkové hodnoty pronajímatelem podle potřeb a požadavků nájemce po určité období za úplatu s možností jejího přechodu do vlastnictví nájemce po ukončení doby trvání leasingové smlouvy," říká jedna z definic leasingu. Pro naše účely si vystačíme s vědomím, že leasing je pronájem. Vůz koupený na leasing nám tedy nepatří, je majetkem leasingové společnosti. A s tím mohou být spojeny trable. Hlavně při havárii, krádeži nebo dokonce i při úpravách a opravách. Zájem vlastníka může být jiný než váš. Např. při krádeži uspokojí leasingovka svoje zájmy a vám většinou zbudou oči pro pláč. Co na tom, že auto jste již z poloviny splatili. Nemáte nic.

Naproti tomu stojí účelová půjčka např. od banky. Banky dnes rády půjčují téměř komukoliv na téměř cokoliv. Samozřejmě, že si hlídají bonitu klienta, tedy pravděpodobnost, že bude řádně splácet, ale režim půjčování peněz je relativně volnější. Pokud i za peníze banky koupíte auto, pak jste jeho majitelem. Sami rozhodnete zda a kde ho pojistíte, jak si ho po roce vylepšíte o GPS navigaci apod.

Asi se logicky ptáte, jak se rozhodnout. Zda leasing nebo půjčené peníze od banky. Na takovou otázku se nedá odpovědět jednoznačně. Pro někoho je samotné vlastnictví nejdůležitější (pak je lepší úvěr), někdo zase kupuje dražší vůz (leasing). Zajímavá otázka je také, co je dražší. Pokud budeme uvažovat podobně vysokou částku na úvěr i podobně drahý vůz na leasing, pak i na úrocích zaplatíte přibližně stejně. Leasingové navýšení stejně jako RPSN bankovního úvěru budou přibližně stejné. Počítejte, že půjčku na auto těžko seženete pod 10 % ročně. Stejně tak leasingový koeficient (navýšní) bude určitě minimálně 1,1. Vůz za běžnou prodejní cenu 700 tisíc tak přeplatíte i o 100 tisíc korun během čtyř let.

Všechny potřebné detailní informace najdete v sekci Leasing a splátky.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky