Oslavy v Zetoru: trnitá cesta k úspěchu

06.04.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Brněnský Zetor, největší výrobce traktorů v rámci nových členských zemí Evropské unie, letos slaví 60. výročí zápisu ochranné známky. Jakých bylo posledních 60 let proslulé značky?

Výroba ve společnosti Zetor začala před 60 lety, krátce po 2. světové válce. Prvním modelem byl traktor Zetor 15. Během té doby se Zetor zařadil mezi rodinné stříbro České republiky a za 60 let si traktory Zetor vydobyly dobré jméno nejen ve střední Evropě, ale v posledních letech také v západní Evropě a v Americe. Výsledkem práce generací zaměstnanců je skutečnost, že Zetor je dnes znám na více než 80 trzích celého světa. „Traktory Zetor si našly uplatnění takřka po celém světě. V některých oblastech bylo dokonce slovo traktor nahrazeno ekvivalentem Zetor,“ říká Vojtech Pánik, předseda představenstva a výkonný ředitel Zetor, a.s.

Historie společnosti
Zatímco ve dvacátých letech minulého století se na českém území nacházelo několik výrobců traktorů - od Škodových závodů v Plzni po továrnu Wichterle - Kovařík v Prostějově, po druhé světové válce se situace zcela změnila. Původní výrobci traktorů svou produkci neobnovili, zatímco zájem trhu o nové stroje byl velmi silný. Ani ne rok po osvobození republiky od nacistické okupace se proto konala malá slavnost, na které byly předány první tři traktory značky Zetor s označením 25 a zároveň byly představeny nové traktory: Zetor 15.

17. srpna 1946 zaregistrovala Obchodní živnostenská komora název Zetor do rejstříku obchodních známek. Zetor se narodil. Název Zetor v sobě nese památku na prvovýrobu traktorů v poválečném Československu. Zatímco první tři písmena názvu poukazují na spojení počáteční výroby se Zbrojovkou Brno, poslední dvě písmena připomínají výrobek samotný, tedy traktor. Zbrojovka (zet) + traktor (or) tak dalo Zetor.

Cesty k úspěchu
Cesta k úspěchu však nebyla snadná a již vůbec ne samovolná. Jejím důležitým předpokladem byla existence vlastní výzkumně vývojové základny, která vznikla v roce 1954, opírající se o zkušenosti pracovníků Zbrojovky Brno a předních inženýrů a techniků z celého Československa. Díky této jednotce byla společnost Zetor po celou dobu schopna nejen udržovat krok s východními, ale také se západními konkurenty. Vývojáři postupně přicházeli s novými koncepcemi a konstrukcemi traktorů. Docházelo k modernizaci jejich motorů a dalších technických částí stroje, k posilování bezpečnostních prvků traktorů a pohodlí pro řidiče a v neposlední řadě také jejich designu. Nakonec se československé traktory prosadily po celém světě díky své jednoduchosti a cenové dostupnosti. Řada nových prvků a řešení, s nimiž pracovníci Zetoru přicházeli, postavila Zetor postupně na přední místo mezi světovými výrobci traktorů, především v ohledu k pracovnímu prostředí řidiče.

Klíčová data výroby v Zetoru

  • 1901 Sestrojen první použitelný traktor na světě: američtí konstruktéři přišli se strojem vybaveným spalovacím motorem, který měl ulehčit zemědělskou práci.
  • 1945 První prototyp traktoru poválečného Československa byl vyroben v koncernu Zbrojovka Brno.
  • 1946 Zahájena výroba motorů Zetor.
  • 1946 Obchodní živnostenská komora Republiky Československé zaregistrovala název Zetor do rejstříku obchodník známek.
  • 1948 První sériově vyráběný traktor - Zetor 25.
  • 1950 Ze závodu Zbrojovky v Líšni vznikl samostatný podnik Závody přesného strojírenství Brno - Líšeň.
  • 1952 Do Závodů přesného strojírenství Brno - Líšeň byla převedena výroba traktorů Zetor 25.
  • 1954 Založena výzkumně - vývojová základna Zetoru.
  • 1956 Nový robustní a výkonný model s výkonem motoru 50 koní - Zetor 50 Super.
  • 1957 Zahájeny práce na vývoji nové řady UŘ I (unifikovaná řada I) traktorů Zetor.
  • 1958 Nová koncepce traktoru v unifikované řadě, založené na společných komponentech - Zetor 35.
  • 1960 První a základní traktor unifikované řady - Zetor 3011.
  • 1968 Vyrobeny první traktory UŘ II.
  • 1968 Zetor 8011 Crystal.
  • 1976 Závody přesného strojírenství Brno - Líšeň se přejmenovaly na Zetor.
  • 1991 Zahájena výroba traktorů UŘ III.
  • 1997 Zahájena výroba traktoru řady UŘ I - model Super.
  • 2000 Do Asie byl dodán 134 084 traktor, do Iráku 80 000, do Indie 21 000, do Číny 11 000.
  • 2002 Vstup HTC holding do Zetoru.
  • 2005 Otevřen nový restrukturalizovaný areál Zetor New. Čistý zisk Zetor, a. s. a Zetor Trade, s.r.o., dosáhl výše 125,6 miliónů korun.

Zetor v 90. letech
Tak, jako mnoho průmyslových podniků v polistopadové éře, prošel i Zetor bouřlivým vývojem. Od gigantu ke krachující firmě. Z výslunní do propasti. Z prosperujícího podniku ruina. Klíčovým se ukázalo převzetí Zetoru pod křídla slovenské skupiny HTC Holding. Čemu nevěřili snad ani největší optimisté se stalo skutečností. Zetor prožil "z mrtvých vstání" a stal se opět jedničkou mezi výrobními podniky jihu Moravy. Bouřlivá devadesátá léta jsou shrnuta v následujících bodech.

  • Tři roky po revoluci, přesně 1. května 1992, vznikla delimitací Divize motorů bývalého státního podniku Zbrojovka Brno společnost Brno Diesel, a.s.
  • 1. 7. 1993 došlo k privatizaci, přičemž část majetku bývalého státního podniku Zetor byla vložena do akciové společnosti Brno Diesel. Zároveň došlo ke změně jména společnosti na dnešní Zetor, a. s.
  • V listopadu 1994 získala většinový vlastnický podíl Zetoru, a. s., po navýšení (79,4 %) Konsolidační banka.
  • 20. 12. 1996 došlo k přijetí stabilizačního programu ve společnosti Zetor, a. s., a zároveň byl navýšen podíl Konsolidační banky ve společnosti na 97,74 %.
  • V letech 1998 až 1999 došlo k odkoupení akcií Konsolidační banky společností MOTOKOV v celkovém podílu 47,74 %.
  • V roce 2000 byl přijat revitalizační program pro Zetor, a. s., došlo ke snížení základního jmění společnosti s cílem uhradit ztráty, podíl společnosti MOTOKOV byl převeden na společnost Revitalizační Traktor, s.r.o., a začalo hledání strategického investora, který by pomohl postavit společnost na nohy.
  • 22. 4. 2002 vláda schválila prodej majetkové účasti státu společnosti HTC Holding, která se 29. 6. 2002 stala vlastníkem 98% podílu ve společnosti Zetor, a. s. Společnost HTC Holding ihned zahájila finanční stabilizaci společnosti a masivní restrukturalizaci, jejímž cílem bylo společnost vyvézt z nejhoršího a zcela normalizovat její chod.
  • V červenci 2003 došlo k výměně vedení společnosti, o několik měsíců později, v září 2003, byla provedena změna organizační struktury společnosti Zetor, a. s., do 6 samostatných úseků.

Jak hospodaří?
Zetor již vykazuje dobré výsledky hospodaření. V roce 2005 skončilo hospodaření s celkovými tržbami ve výši 3,467 miliard Kč, což je v porovnání s předchozím rokem o 15 % více. Čistý zisk skupiny v roce 2005 dosáhl celkem 125,6 miliónů Kč. Podle informací ze Zetoru by letos měly tržby Zetoru překročit hranici 4 miliard Kč a zisk by se měl pohybovat kolem 167,6 miliónů Kč. Zetor je také zajímavým zaměstnavatelem v regionu. Ke konci loňského roku pracovalo v rámci celé společnosti 1123 lidí.

Novinky
Traktor Zetor Proxima Plus, představený na letošním Techagru v Brně, patří svými technickými parametry mezi absolutní špičku traktorů nižší a střední výkonové kategorie. Tento stroj splňuje nejpřísnější předpisy pro ochranu životního prostředí a úroveň emisí. Zákazníci určitě ocení zvýšený komfort připojování nářadí, vysokou životnost, velkou pružnost motoru a únosnější přední i zadní nápravu. Nové modely traktorů Proxima Plus jsou vyráběny ve třech variantách s motory o výkonech od 60 kW do 74 kW.

Společně s typem Proxima Plus byl na trh uveden i traktor střední třídy – Zetor Forterra 4C, který je v současnosti nejvýkonnějším traktorem v nabídce. Forterra 4C se může pyšnit doposud nejvýkonnějším motorem Zetor s výkonem až 90 kW. Kromě nového motoru byl upraven také interiér kabiny a upraveno řazení, které je nyní snazší a plynulejší.

Oba stroje mohou být doplněny celou řadou příslušenství na přání. „Zákazníci si mohou nechat do traktoru namontovat klimatizaci, rádio, sedadlo spolujezdce, či vyhřívaná vnější zrcátka,“ prozradil nám Lubomír Mikolaj, ředitel společnosti Zetor Trade, s.r.o.

Nezbývá, než oslavenci pogratulovat a popřát mu hodně dalších obchodních úspěchů!

Zetor Proxima Plus   Zetor Forterra 4C

                    Zetor Proxima Plus                                                    Zetor Forterra 4C

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY