Ptačí chřipka zdvojnásobila Bochemii vývoz chloraminu do Vietnamu

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohumín (Karvinsko) 3. dubna (ČTK) - Epidemie ptačí chřipky loni zdvojnásobila export chloraminu B z produkce bohumínské Bochemie do Vietnamu na 200 tun, přípravek se v Asii používá na dezinfekci lokálních ohnisek epidemie. Chloramin doporučuje v boji proti šíření ptačí chřipky vietnamské ministerstvo zdravotnictví, vývoz do Asie proto zřejmě dále poroste, řekl generální ředitel Bochemie Ladislav Kraus.

Vir H5N1 v Asii od roku 2003 zabil už přes 100 lidí, z toho téměř polovinu právě ve Vietnamu. "V zasažených lokalitách bývají likvidovány několikatisícové chovy drůbeže. Aby se nákaza nerozšířila, musí hygienici vše důkladně vydezinfikovat," vysvětlil rostoucí spotřebu dezinfekčních prostředků Kraus.

Chloramin využívají vietnamští zdravotníci, hygienici a chovatelé drůbeže k dezinfekci míst, kde se vyskytli zvířata nebo lidé nakažení obávaným virem. Prostředkem se také polévají místa úhynu zvířat a přepravní vaky s uhynulou drůbeží.

Zvýšený zájem o chloramin projevili i odběratelé z Česka a zemí Evropské unie, vyváží se také do Rumunska a na trhy bývalého Sovětského svazu. "Pro Evropu chystáme na druhou polovinu roku nový typ chloraminu s legislativními parametry podle norem EU a téměř dokonalou účinností na celé spektrum mikroorganizmů," uvedl exportní manažer Bochemie Pavel Šípek.

Do Vietnamu začala Bochemie vyvážet před deseti lety. "Bývají tam často záplavy, naše přípravky se používají při dezinfekci pitné vody," řekl Kraus. Ve vietnamských nemocnicích se začínají postupně používat kromě chloraminu i speciální dražší prostředky, jež Bochemie vyrábí.

Firma proto zvažuje, že časem postaví ve Vietnamu svou výrobní pobočku. "Je to země s netypickými klimatickými podmínkami, díky teplotě, a zejména vlhkosti není jednoduché tam naše chemické výrobky vyvážet," vysvětlil Kraus. Podle něj začne bohumínská firma připravovat stavbu podniku ve Vietnamu ve chvíli, kdy bude na místní trh vyvážet polovinu přípravků s vyšší přidanou hodnotou. "Nemá smysl vyrábět tam chloramin," řekl Kraus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK