Hon na rumunské výrobce léčiv

13.04.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Na rumunském farmaceutickém trhu dochází k velké konsolidaci. Zahraniční investoři kupují a prodávající vydělávají desítky milionů dolarů. Kdo kupuje koho? A jaké trendy se dají očekávat?

Koncem března se v Rumunsku uskutečnily dvě velké akvizice výrobců léčiv. Islandská farmaceutická společnost Actavis koupila rumunskou společnost Sindan, výrobce a distributora na poli onkologických léčiv a indický výrobce generik Ranbaxy Laboratories převzal tradičního rumunského producenta, společnost Terapii.Celková hodnota obou transakcí převýšila půl miliardy dolarů. Přidáme-li k nim 200 milionů, které Češi zaplatili za Zentivu na podzim, docházíme k číslu téměř tří čtvrtin miliardy dolarů vydaných na akvizice v rumunském farma sektoru během půl roku.

Podobně jako v případě prodeje rumunské banky BCR, již koupila Erste Bank a jejíž cena výrazně převýšila očekávání, rumunský trh překvapil. Islandská společnost Actavis získala koupí Sindanu jediného výrobce léků v boji proti rakovině v regionu. Konečná cena se vyšplhala na 177 milionů USD, což je osminásobek EBITDY.*) Analytici předvídali menší cenu, řádově kolem 150 milionů USD. Sindan, založený po revoluci v roce 1991, měl v uplynulém roce obrat  82 milionů USD a zaznamenal nárůst prodejů o 21 % oproti roku 2004. V současnosti pro Sindan pracuje 224 lidí, vyrábí paletu 31 produktů a distribuuje 73 dalších na domácím trhu. Nový majitel, společnost Actavis je globalizovanou společností se sídlem na Islandu, s obratem kolem 600 milionů EUR, pobočkami ve 32 zemích a zhruba 600 produkty.

Terapia, kterou koupili Indové z Ranbaxy od amerického investičního fondu Advent, je rumunskou značkou se stoletou tradicí, obratem kolem 67 milionů EUR v roce 2005, a pětinovým odbytem produkce v zahraničí. Dnes pro Terapii pracuje zhruba 950 lidi a vyrábí škálu 156 produktů. Kupující, firma Ranbaxy Laboratories, je největším výrobcem generických léčiv v Indii. V Rumunsku sice již Indové byli přítomni, ale na trhu se podíleli pouhým procentem. Po akvizici poskočili z 25. příčky na 5. místo v řadě největších hráčů a jejich tržní podíl vzrostl o zhruba 5 %. Cena 324 milionů USD za 96,7 % Terapie, byla dvanáctinásobkem EBITDY. Místní analytici očekávali cenu zhruba o třetinu nižší, tedy mezi 200-250 miliony  USD a výsledek překvapil celý region.**) Pro Advent to byl skvělý obchod: v roce 2003 zaplatil za Terapii 45 mil USD a o tři roky později inkasoval 324 milionů USD, tedy sedmkrát (!) tolik. Ranbaxy je s obratem 1,18 miliardy USD jedním z deseti největších světových výrobců generických léčiv, pro kterého pracuje 9000 lidi ve 125 zemích. Agresivní akviziční politika Ranbaxy je vysvětlitelná tlakem, který vytváří masoví výrobci z Číny.

Ve stejném týdnu, kdy Ranbaxy Laboratories koupila Terapii, převzali Indové menšího italského výrobce generik od GlaxoSmithKline a společnost Ethimed z Belgie.

Podzimní akvizice Sicomedu probíhala podobně jako akvizice Terapie a Sindanu. Cena 200 milionu dolarů, převyšující odhady expertů, byla vysvětlována vlastnictvím bukurešťských pozemků či silným brandem značky Gerovital v portfoliu Sicomedu či produkty, které již jsou registrované v Evropské Unii. Sicomed koupen Zentivou za 9,9 násobek EBITDY. GED Capital a Global Finance od Zentivy vyinkasovali po 40 milionech USD, tedy šestkrát (!) tolik, než kolik činila jejich počáteční investice. V Rumunsku existují další společnosti ve státním vlastnictví, jako například Antibiotice v Iasi. Cena by se mohla pohybovat kolem 150 milionů  USD. Antibiotice již očekávají kandidáti na privatizaci, rumunská společnost Montero a Phoenix Laboratoriem z Madarska. Další zajímavou společností by mohly být bukurešťský Biofarm s odhadní cenou 65 milionů EUR nebo Labormed Pharma, která se pohybuje ve stejné lize jako Biofarm.

Trh v Rumunsku je velmi fragmentovaný a očekávají se další konsolidační tendence. Během tří let se objem trhu zdvojnásobil a letos se očekává se patnáctiprocentní růst. Podle IMS Health stoupl v roce 2005 objem globálního obchodu s léky na 602 miliard USD, o sedm procent proti 2004.

Autor pracuje pro korporátní divizi BRD v Bukurešti.
 
 *) Earnings before Interests, Taxes Depreciation and Amortization. Investiční fondy platí běžně desetinásobek kupní ceny.

**) Business Magazín, Nr. 76

Autor článku

Tomáš Hes  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY