Plzeňský Prazdroj zahájil stavbu stáčírny za miliardu korun

12.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 12. dubna (ČTK) - Plzeňský Prazdroj dnes zahájil miliardovou stavbu nové stáčírny piva, kterou zprovozní letos v říjnu. Jde o historicky největší investici v Plzni po roce 1989. Investice je součástí přestavby hlavního závodu zaměřené na rozšíření výroby piva Pilsner Urquell, které je vlajkovou značkou mateřské skupiny SABMiller. Podnik bude letos v Plzni investovat celkem 1,2 miliardy korun z vlastních zdrojů. Kapacita výroby prémiového ležáku tak koncem roku vzroste z 1,5 na dva miliony hektolitrů, řekl mluvčí Prazdroj Alexej Bechtin.

Náklady stavební části činí 450 milionů korun, technologie 550 milionů korun. "V nové stáčírně budou dvě linky. Jedna na všechny druhy lahví s kapacitou 60.000 lahví za hodinu a druhá na plechovky má výkon až 38.000 kusů za hodinu," řekl manažer stáčírny Josef Procházka. Nová kapacita nahradí exportní stáčírnu z roku 1967, z níž vychází až 36.000 lahví za hodinu. Druhou stáčírnu s devět let starou italskou linkou Simonazzi firma zachová. Její hodinová kapacita je 50.000 půllitrových lahví.

Už loni v prosinci zahájil Prazdroj instalaci deseti nových cylindro-kónických tanků ke kvašení a zrání piva. Nyní jich má firma 104. Současně s tanky dokončí letos v květnu třetí etapu sousední varny Pilsner Urquell, kterou podnik zprovoznil předloni v září. Investice do tanků a varny letos přesáhnou 200 milionů korun.

"Další připravené dvě etapy rozšíření stáčírny, podobně jako poslední etapa přístavby varny, budou záviset na poptávce po našem prémiovém pivu Pilsner Urquell," uvedl manažer plzeňského závodu Jaroslav Gubiš. Podle Procházky je reálný horizont dvou až pěti let.

Stavba vzniká na dvou hektarech; na další dvě etapy má pivovar připraven ještě tři až čtyři hektary. Zde by měly stát další linka na stáčení do lahví a linka na stáčení do sudů. V současné stáčírně sudů, jedné z největších ve skupině SABMiller, firma naplní až 1000 sudů za hodinu.

"Dokončení stáčecí linky v říjnu je skutečně šibeniční termín. Budeme tu mít 200 až 400 lidí," uvedl ředitel divize Metrostavu René Hermann.

Kromě dvou stáčecích linek bude v novém objektu s rozlohou 20.000 metrů čtverečních nový exportní i tuzemský sklad výrobků a nová filtrace.

Podnik dnes produkuje 55 procent piva točeného, zbytek v lahvích. "Rozšíření výroby piva Pilsner Urquell je v souladu s nárůstem jeho prodeje na zahraničních trzích," řekl mluvčí. Podle něj letos Prazdroji opět výrazně roste export tohoto piva, domácí prodej se zatím drží na loňské úrovni. Loni firma prodala v ČR osm milionů hektolitrů všech druhů piv, prodej v zahraničí vzrostl o 29 procent na 2,2 milionu hektolitrů.

Stáčírna má být jedno z nejzajímavějších míst v pivovaru. Už příští sezonu zpřístupní firma její dokončenou část v rámci návštěvnické trasy.

Prazdroj od dubna 2004 do konce března 2005 utržil 13,1 miliardy korun a čistý zisk činil bezmála tři miliardy Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK