Sněmovna přeřadila kávu, čaj a čokoládu do nižší sazby DPH

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna do nižší pětiprocentní sazby DPH přeřadila některé potraviny, jako je například káva, čaj a čokoládové výrobky. V základní devatenáctiprocentní sazbě tak podle Potravinářské komory zůstávají z potravin pouze alkoholické nápoje. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

"Přijetí pozměňovacího návrhu, který byl z iniciativy Potravinářské komory opakovaně předkládán, znamená pro spotřebitele s vysokou pravděpodobností snížení cen těchto výrobků a posílení konkurenceschopnosti českých výrobců," tvrdí Jitka Gajdošová z Potravinářské komory. Změny přijala sněmovna na návrh poslance Jaroslava Pešána z ODS v zákoně o opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory.

Komora v minulosti argumentovala s tím, že jde o trvanlivé výrobky s vysokým podílem přidané hodnoty, které kromě toho, že jsou významnou výdajovou položkou u mladých rodin s dětmi, patří také k oblíbeným vývozním turistickým artiklům. Snížení jejich ceny tak bude mít podle komory příznivý dopad na objem prodeje v rámci cestovního ruchu a povede k vyšší rentabilitě výrobců.

Poslanci dnes také podle komory podpořili pozměňovací návrh Senátu na vypuštění nového požadavku na značení potravin. Původní návrh, vložený na základě poslanecké iniciativy do novely zákona o ochraně spotřebitele, požadoval minimální velikost písma použitého pro značení výrobků dva milimetry. To by znamenalo pro české výrobce stamilionové dodatečné náklady na změnu etiket, přičemž požadavek by byl u mnoha druhů výrobků technicky neuskutečnitelný bez podstatné změny velikosti obalu, uvedla komora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK