Urban: Smlouva s automobilkou Hyundai bude podepsána v Soulu

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Smlouva s automobilkou Hyundai o výstavbě nového závodu v Nošovicích na severu Moravy bude podepsána v jihokorejském Soulu v druhé polovině května. ČTK to dnes sdělil mistr průmyslu a obchodu Milan Urban. Reagoval tak na dnešní informace agentury AP, že podpis dohody se uskuteční v České republice, jak bylo původně plánováno.

"Smlouva s automobilkou Hyundai bude podepsána v Soulu. Předpokládám, že to bude v týdnu od 15. května. Této cesty se v každém případě zúčastním já a podle času se rozhodne i předseda vlády," uvedl dále Urban. Podle něj se nemění žádné podmínky dohodnuté v uzavřeném memorandu.

Vedení jihokorejské automobilky Hyundai v pondělí českým úřadům potvrdilo svůj záměr investovat v Nošovicích až jednu miliardu eur (až 28,5 miliardy korun) do nové továrny. Kvůli policejnímu vyšetřování šéfů společnosti Hyundai však smlouva o této obří investici bude podepsána místo v původně plánovaných Nošovicích v jihokorejském Soulu.

České úřady letos v březnu po několikaměsíčním vyjednávání se společností Hyundai dohodly podobu memoranda o této mnohamiliardové investici. Memorandum ještě musí schválit česká vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a představenstvo firmy Hyundai. Vláda by měla materiál projednat 10. května. O tom, kdy tak učiní představenstvo Hyundai, nemá CzechInvest zatím informace.

Nová továrna Hyundai by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstnat zhruba 3000 lidí, dalších až 12.000 lidí by mělo najít práci u dodavatelských firem a ve službách. Nošovická továrna má ročně vyrábět 300.000 osobních automobilů a bude první továrnou Hyundai v zemích Evropské unie. Výstavbu prvních továrních objektů chtějí Jihokorejci v Nošovicích zahájit letos v září.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK