Jak postupovat při likvidaci autovraku?

09.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Starý automobil jež vám dosloužil musíte trvale odhlásit. K tomu je nutný doklad o likvidaci vozu. Jakým způsobem se tato operace provádí a kolik vás to bude stát si přečtěte v našem článku.

Téma týdne: Starosti i radosti na čtyřech kolech

Stovky nepojízdných vozidel během roku skončí rozebrané ve sběrnách surovin nebo na nelegálních vrakovištích. Podle odborníků je v Česku zhruba 300.000 anonymních vraků, které nikdo k ničemu nepotřebuje a které je nutné zlikvidovat. Likvidaci autovraku řeší zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích a zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech. V tomoto zákoně je rovněž vymezen pojem autovrak. Autovrakem je každé úplné nebo neúplné motorové vozidlo, které bylo určeno k provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí  a stalo se odpadem.

Podle novely zákona o odpadech se povinnost předat autovrak pouze osobám, které jsou provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků týká obecně všech autovraků ze všech vozidel. Tato povinnost se týká nejen vlastníků vozidel, ale i obcí, na které tato povinnost přechází v případě nemožnosti zjistit vlastníka vozidla. Podle téže novely je vlastník vozidla při jeho trvalém odhlášení z provozu povinnen předložit doklad o likvidaci od autorizovaného subjektu.

Proč autovrak likvidovat?
Vyhnete se tak možnému postihu za přestupek za porušování zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Zjednodušeně řečeno  vozidlo evidované na vaše jméno nemá zákonné pojištění a současně není přechodně odhlášeno (tzv. depozit). Postih za tento přestupek není zanedbatelný – jedná se o pokutu až do výše 20.000,- Kč. Podnět k řešení přestupku podává Česká kancelář pojistitelů, která je napojena na registr vozidel a snadno zjistí porovnáním údajů o pojistných smlouvách ze všech pojišťoven, které vozidlo nemá platné zákonné pojištění.

Jak při lividaci postupovat?

  • Vrak nechte znehodnotit u likvidátora autovraků, který však musí být k této  činnosti pověřen, aby byl doklad o likvidaci platný. Seznam likvidátorů je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí.
  • Požádejte na odboru dopravy o trvalé vyřazení vozidla. Je to bezplatný úkon, ke kterému budete potřebovat výše zmíněný doklad o likvidaci, technický průkaz, ORV (malý technický průkaz) a registrační značky (SPZ).

Kolik mě likvidace autovraku bude stát?
Jelikož se stát určitě správně obával, že i malé poplatky by mohly odradit spoustu lidí od legálního odhlášení vozidla, je vyřazení  vozidla  z  registru  v  důsledku jeho odcizení, nebo trvalého vyřazení vozidla z registru a jeho odhlášení od správních poplatků zcela osvobozeno.

V zákoně o odpadech je ustanovení, které ukládá provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků bezúplatně převzít vybrané autovraky z vozidel poprvé uvedených na trh po dni 1.července 2002, pokud obsahují nutné části vozidla (kompletní vozidlo), pro vybrané autovraky z vozidel uvedených na trh před dnem 1.července 2002 platí tato povinnost ode dne 1.ledna 2007. Už dnes ale řada firem likviduje bezúplatně i vozidla dovezená před 1. červencem 2002, navíc většina měst pořádá speciální akce v nichž se lze autovraku též bezplatně zbavit.  Jak už jsme tedy zmínili, ani likvidace vozidla nic nestojí, takže jediné náklady vám mohou vzniknout pouze v případě, že své staré auto necháte stát na veřejném místě a ono se stane autovrakem podle zákona.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky