Telecom kvůli televizi zvýší rychlost ADSL

25.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. května (zvláštní zpravodaj ČTK) - Český Telecom kvůli chystané nabídce televize přes pevné linky zvýší rychlost internetového připojení ADSL, přes které bude televizní signál přenášet. Firma začala ve své síti zavádět novou verzi ADSL 2+, která dosavadní rychlost více než zdvojnásobuje, uvedli zástupci Telecomu v sídle mateřské firmy Telefónica.

Novou technologii firma zavádí postupně tam, kde chce provozovat televizi přes telefonní linky (IPTV). Tu hodlá komerčně nabízet od konce léta v krajských a dalších velkých městech a postupné pokrytí rozšiřovat stejně jako u původního ADSL, které je po dvou letech dostupné na více než 90 procentech linek.

Nabízené rychlosti připojení k internetu v rámci služby Internet Expres však firma bezprostředně zvyšovat nebude a získanou kapacitu využije pro IPTV. Rychlost by mohla stoupnout ze současných čtyř Mbit/s na více než dvojnásobek. Firma nedávno oznámila, že do ADSL letos investuje nejméně 150 milionů korun.

ADSL2+ v tuzemsku zatím jako jediný nabízí operátor Volny, který ve vybraných lokalitách zvýšil rychlost připojení k internetu ze čtyř na deset Mbit/s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK