Slovensko zvýšilo základní úrok o půl bodu na 4 pct

30.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. května (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) zvýšila klíčové úrokové sazby podle očekávání o polovinu procentního bodu. Základní sazba, od níž jsou odvozeny komerční úvěry, se tak dostala na čtyři procenta, sdělila NBS po zasedání své bankovní rady.

Analytici zdražení úvěrových nákladů vzhledem k silnému růstu ekonomiky a letošnímu vzestupu inflace všeobecně čekali, někteří však předpokládali spíše čtvrtprocentní vzestup. Dnešní krok se očekával také proto, že bankovní rada již minulý měsíc návrh na zvýšení sazeb odmítla jen těsnou většinou.

Podrobně se vedení NBS k měnovému vývoji vyjádří na odpolední tiskové konferenci, sdělil mluvčí NBS Igor Barát. NBS naposledy změnila sazby na konci února, kdy je zvýšila překvapivě až o půl procentního bodu a hlavní úrokovou sazbu tehdy upravila na 3,5 procenta.

Letos se tempo meziročního růstu spotřebitelských cen zrychlilo už na dubnových 4,4 procenta ze 3,9 procenta na konci loňského roku. NBS tak minulý měsíc zvýšila odhad inflace pro konec tohoto roku na 3,7 procenta z předchozích 2,8 procenta.

Kromě hlavní úrokové sazby NBS zvýšila i sazbu na takzvané jednodenní sterilizační obchody, a to rovněž o půl bodu na tři procenta. Jednodenní refinanční sazba se od středy zvýší na pět procent.

V reakci na rozhodnutí bankovní rady přistoupí ke zdražení úvěrů i komerční banky. Dluhy tak budou stát více než doposud, zatímco vkladatelé získají více úroků z vkladů.

Oficiální úroky v České republice jsou nyní proti Slovensku poloviční. Česká národní banka již déle než půl roku udržuje základní sazbu na dvou procentech. Naposledy ji změnila v říjnu, kdy ji zvýšila o čtvrtinu procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK