Ochranné známky chrání výrobky před zneužitím

06.06.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Vlastníte úspěšnou společnost a obáváte se, že někdo okopíruje vaše názvy výrobků či služeb a pojmenuje jimi svoje produkty? Jednoduchým a účinným řešením může být ochrana vaší značky prostřednictvím ochranné známky.

Během vaší podnikatelské praxe jste vybudovali úspěšnou firmu, nabízející výrobky či služby uznávané po celém světě a nyní máte obavu, že někdo názvy či loga vašich nejprodávanějších produktů okopíruje? Jednou z jednoduchých a účinných možností, jak tomu zamezit, je zaregistrovat si názvy vašich výrobků v rejstříku ochranných známek. A jak tato známka vypadá? Podle zákona o ochranných známkách (č. 441/2003 Sb.) se jedná o označení tvořené především slovy, písmeny, číslicemi, barvou, kresbou nebo tvarem výrobku či jeho obalu, které je způsobilé odlišit výrobky nebo služby jednoho výrobce od ostatních a které je zapsáno v rejstříku ochranných známek. Po úspěšné registraci bude váš produkt označen značkou ® nebo písmeny TM.

Druhy ochranných známek
Mezi základní druhy patří ochranné známky slovní, grafické, kombinované, prostorové a všeobecně známé. Nejčastěji využívané jsou ochranné známky slovní, které jsou tvořeny samostatným slovním označením či graficky upraveným slovním označením a dělí se na fantazijní, tvořené běžnými slovy a asociační. Fantazijní ochranná známka označuje slovo bez jakéhokoliv jazykového významu a nesouvisející s výrobkem. Ochranná známka tvořená běžnými slovy je označení, které výrobek také nepopisuje, avšak jazykový význam má. Poslední ze slovních známek asociační se dá zařadit mezi dvě předchozí. Výrobek sice přímo nepopisuje, ale je schopna ve spotřebiteli určitým způsobem informace o vlastnostech vyvolat.
Druhou nejvyužívanější je ochranná známka grafická, která může být fantazijní nebo označovat existující tvary či objekty. Naopak mezi málo využívané patří známka kombinovaná, vytvořená spojením ochranné známky slovní a grafické a ochranná známka prostorová, popisující tvar a vzhled výrobku. Kromě klasických ochranných známek existují také ochranné známky všeobecně známé, které ve spojení s určitým výrobkem zná podstatná většina spotřebitelů.
Z hlediska působnosti se ochranné známky dělí na národní, mezinárodní a s působností v zemích Evropského společenství. Národní ochranná známka je zapsána v rejstříku ochranných známek vedeném Úřadem průmyslového vlastnictví a platí pouze na území České republiky. Mezinárodní ochranná známka je zapsána v rejstříku vedeném Mezinárodním úřadem duševního vlastnictví a platí jak v České republice, tak i v ostatních zemích. Poslední je Ochranná známka Evropského společenství, která se registruje v rejstříku vedeném Úřadem pro harmonizaci ve vnitřním trhu a platí ve všech členských zemích Evropské unie.

Přihláška
Pokud jste se rozhodli zapsat název některého z vašich produktů do rejstříku ochranných známek, stačí si podat přihlášku na Úřadu průmyslového vlastnictví. Tato přihláška musí podle příslušného zákona obsahovat žádost o zápis ochranné známky do rejstříku, jméno a příjmení přihlašovatele a adresa trvalého pobytu u FO nebo obchodní firma (popř. jiný název) a sídlo u PO, údaje o totožnosti zástupce (pokud je přihlašovatel zastupován), seznam výrobků a služeb, pro které požadujete zápis ochranné známky, znění nebo plošné vyobrazení přihlašované ochranné známky a podpis přihlašovatele (nebo jeho zástupce). Přihlášku ochranné známky si můžete stáhnout např. na této adrese a návod k vyplnění této přihlášky zde.

Poplatky
Jako přihlašovatel máte povinnost do jednoho měsíce ode dne podání žádosti o zápis ochranné známky zaplatit správní poplatky. Pokud tak v uvedené době neučiníte, bude Úřad průmyslového vlastnictví vaši žádost považovat za nepodanou.

Co zaregistrovat nelze
Zákon o ochranných známkách (§4 zákona č. 441/2003 Sb.) neumožňuje zapsat do rejstříku ochranných známek například označení, která jsou shodná s již dříve zapsanou známkou, která by mohla klamat veřejnost či která jsou v rozporu s dobrými mravy.

Platnost
Doba platnosti ochranné známky je zákonem stanovena na 10 let ode dne podání přihlášky. Pokud se na konci platnosti rozhodnete prodloužit platnost, stačí si podat žádost o obnovu zápisu a zaplatit správní poplatek. Tuto žádost můžete nejdříve podat dvanáct měsíců před skončením doby platnosti a nejpozději do šesti měsíců po uplynutí doby platnosti.

 

Zdroj: Úřad průmyslového vlastnictví, Zákon č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY