ÚOHS: Čeps špatně zadala zakázku a musí zaplatit 20.000 korun

06.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. června (ČTK) - Státní společnost Čeps, která v Česku provozuje přenosovou soustavu, porušila podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zákon o veřejných zakázkách. Za chyby v tendru na zakázku v hodnotě 890 milionů korun musí zaplatit pokutu 20.000 korun. Čeps k podání nabídky vyzvala méně firem než ukládá zákon, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Firma se teď může proti verdiktu odvolat, její stanovisko ČTK zjišťuje.

Čeps zadala zakázku na stavební práce na loni v srpnu. Ze tří zájemců, kteří přišli s nabídkou, si nakonec vybrala a v polovině ledna pak uzavřela smlouvu se sdružením firem Ege-Energovod, Reks Plzeň a Elcon Bratislava.

Podle zákona má mít ale výběrové řízení nejméně pět uchazečů. "Zadavatel nemohl z objektivních důvodů dodržet minimální počet zájemců. Tuto okolnost sice nemohl předvídat a ani ji nezpůsobil, přesto měl ale kvůli nesplnění podmínky řízení zrušit," míní Chalupa. Pak by podle něj mohla společnost zvolit jiný způsob zadání zakázky a v novém tendru dostat lepší nabídky.

Úřad ve svém rozhodnutí uvádí, že podle evropských směrnic může mít tendr i méně než pět uchazečů, české právo to ale neumožňuje. "Zadavatel musí postupovat podle příslušné národní úpravy, byť by byla oproti směrnicím přísnější," doplnil mluvčí úřadu. Kontrola antimonopolního úřadu podle něj odhalila i další chyby, ty ale na výsledek soutěže neměly vliv.

Za porušení zákona mohla společnost od ÚOHS dostat pokutu skoro 44,5 milionu korun, tedy pět procent z ceny zakázky. Čeps ale ještě pokutu od antimonopolního úřadu nedostala, a tak má sankce 20.000 korun působit spíš preventivně. "Úřad také přihlédl například k tomu, že Čeps vybrala nejlevnější nabídku," vysvětlil Chalupa.

Většinovým akcionářem Čeps je státní společnost Osinek, dceřiná firma Fondu národního majetku. Asi třetinu akcií drží ministerstvo financí, zbylý podíl patří ministerstvu práce a sociálních věcí. Ještě před zadáním pokutované zakázky působil v dozorčí radě Čepsu nynější předseda ÚOHS Martin Pecina, který byl zároveň předsedou představenstva firmy Osinek. Po svém jmenování obě funkce opustil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK