Mittal Steel Ostrava vyhrál mezinárodní arbitráž o minihuť

12.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Ostrava 12. června (ČTK) - Společnost Mittal Steel Ostrava vyhrála dlouholetý spor s firmou ICF Kaiser o cenu a podmínky stavby tzv. minihutě pro ostravské ocelárny. Podle rozhodčího tribunálu při Mezinárodní obchodní komoře ICF Kaiser neprokázala, že minihuť, kterou pro ostravské ocelárny stavěla, byla v roce 2000 schopna vyválcovat požadovaný objem v požadované kvalitě. Informovala o tom mluvčí Mittal Steel Ostrava Jana Dronská. Vyjádření ICF Kaiser se ČTK zatím získat nepodařilo.

Mittal Steel Ostrava neuvádí, jakou částku jí rozhodčí tribunál přisoudil. Podle informací zveřejněných na internetových stránkách americké komise pro cenné papíry (http://www.sec.gov) činí po kalkulaci pohledávek a protipohledávek čistý zůstatek ve prospěch Mittal Steel Ostrava bez úroků zhruba 3,2 milionu dolarů (70 milionů korun). Navíc má Kaiser uhradit firmě Mittal Steel Ostrava 70 procent arbitrážních nákladů.

Kontrakt na dodávku pilotního projektu válcovací tratě minihuti byl s americkou firmou ICF Kaiser uzavřen v roce 1996. V květnu 2001 ji ostravská huť vypověděla. Důvodem bylo nesplnění podmínek, k nimž se společnost Kaiser zavázala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK