Lego přesune třetinu výroby z Dánska do ČR

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 20. června (ČTK) - Dánský výrobce hraček Lego Group přesune třetinu domácí produkce do České republiky a propustí 1200 zaměstnanců, což představuje asi dvě třetiny celkového počtu zaměstnanců v Dánsku. Informuje o tom dnes dánský list The Vejle Amts Folkeblad.

Podle listu firma, známá hlavně barevnými stavebnicemi stejného jména, oficiálně oznámí svůj plán ještě dnes. Ke zprávě se s odvoláním na pozdější prohlášení odmítla vyjádřit i mluvčí společnosti Charlotte Simonsenová. Lego má v ČR výrobní závod v Kladně.

Lego zaměstnává v továrně v dánském městě Billund, 255 kilometrů západně od Kodaně, kolem 3000 zaměstnanců. V loňském roce společnost vykázala zisk 505 milionů dánských korun (1,9 miliardy Kč). V roce 2004 firma hospodařila se ztrátou 1,93 miliardy DKK.

Společnost již loni v září oznámila, že zvažuje přesun celé nebo alespoň části své výroby do východní Evropy či do Číny. Současně dodala, že plány na restrukturalizaci by mohly ovlivnit všechny výrobní továrny. O měsíc později firma oznámila, že uzavře výrobní továrnu ve Švýcarsku a pět evropských distribučních center a tento provoz přesune do České republiky. Toto rozhodnutí ovlivnilo 540 zaměstnanců, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK