Co dělat, když dostaneme příkaz k daňové exekuci?

21.06.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Nemáte peníze na zaplacení daní? Nebo jste na to zapomněli? V tom případě si nenechte ujít následující článek. Dozvíte se podrobnosti ohledně daňové exekuci.

Exekuce, to je slovo, které málokdo slyší rád. Přesto se může stát, že jednoho dne se stane skutečností. Dneska se proto podíváme, za co všechno vám daňová exekuce může hrozit a jak postupovat v případě doručení exekučního příkazu.

Na co se vztahuje exekuce?

Nezaplatíte-li daňový nedoplatek včetně nedoplatku na pokutách v zákonné lhůtě, zpravidla vás správce daně vyzve, abyste daňový nedoplatek zaplatil v náhradní lhůtě. Jestliže nedoplatek není uhrazen ani v náhradní lhůtě přikročí správce daně k vymáhání daňového nedoplatku. Vymáhání lze však zahájit i bez výzvy, pokud hrozí nebezpečí, že účel vymáhání bude zmařen, nepřistoupí-li se k vymáhání neprodleně. Vymáhání nedoplatku provádí správce daně, u něhož je daňový dlužník evidován. O provedení exekuce může správce daně požádat též soud nebo soudního exekutora.

Daňovou exekuci provádí správce daně vydáním exekučního příkazu na:

  • pohledávky na peněžní prostředky daňových dlužníků na účtech vedených u bank nebo jiné pohledávky,
  • srážku ze mzdy, jiné odměny za závislou činnost nebo náhrady za pracovní příjem, důchody, sociální a nemocenské dávky apod.,
  • prodej movitých věcí,
  • prodej nemovitostí.

Daňový dlužník má přitom povinnost uhradit i exekuční náklady. Přitom jediná osoba, která může reagovat na exekuční příkaz je příjemce rozhodnutí. Naštěstí je možné se správcem daně jednat o způsobu zaplacení dlužné daně, a to o splátkách, posečkání nebo dokonce i prominutí daňového nedoplatku.

Co když je to neoprávněné?

Všechny osoby, kterým se exekuční příkaz doručuje mohou proti němu podat do 15 dnů námitky. O námitkách rozhodne správce daně, který exekuci nařídil. Pokud byla zahájena exekuce bez předchozí výzvy k zaplacení daňového nedoplatku v náhradní lhůtě, je proti exekučnímu příkazu daňovému dlužníkovi nebo ručiteli připuštěno odvolání. Daňový subjekt může uplatnit námitku proti jakémukoliv úkonu správce daně v souvislosti s řízením vymáhacím a zajišťovacím.

Odvolání musí obsahovat tyto náležitosti:

  • přesné označení správce daně,
  • přesné označení odvolatele,
  • číslo jednací, případně číslo platebního výměru nebo jinou jednoznačnou identifikaci rozhodnutí, proti němuž odvolání směřuje,
  • uvedení rozporu s právními předpisy či skutkovým stavem nebo jiné důvody osvědčující nesprávnost nebo nezákonnost napadeného rozhodnutí,
  • návrh důkazních prostředků k tvrzením v odvolání uvedeným, není-li odvoláním namítán jen rozpor s právními předpisy,
  • navrhované změny či zrušení rozhodnutí.

Zdroj: Česká daňová správa

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát