ČNB zamítla žádost První česko ruské banky o bankovní licenci

28.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Česká národní banka zamítla žádost První česko ruské banky (PČRB) o udělení bankovní licence. Rozhodnutí bylo doručeno právnímu zástupci PČRB a nabylo tak právní moci, sdělila ČTK mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Tato banka zatím působí v Rusku a podílí se hlavně na financování česko - ruského obchodu. Reakci PČRB ČTK shání.

Důvody zamítnutí žádosti jsou podle Bolfové obsaženy v odůvodnění rozhodnutí, které právní zástupce obdržel současně s rozhodnutím. Toto odůvodnění obsahuje informace, které jsou předmětem obchodního i bankovního tajemství, takže ČNB nebude jeho znění zveřejňovat, dodala.

Server Euro OnLine dříve informoval o tom, že ČNB žádost odmítla především kvůli údajně nevyjasněné majetkové struktuře PČRB. Pokud by PČRB se žádostí uspěla, fakticky by si otevřela dveře do celé EU. Šlo by o první případ, kdy by byla budována zcela nová pobočka ruské banky v zemi EU na zelené louce, uvedl server.

První česko ruská banka patřila do skupiny bývalé IPB. ČSOB po převzetí IPB neměla o další rozvoj PČRB zájem, a proto ji převedla na stát. V roce 2004 hospodařila se ziskem téměř 212 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK