Kde a jak si můžou své doklady vyřídit studenti?

29.06.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Také jste si prožili krásné roky v době studií? Pohodová odpoledne, rána, kdy se nemusí vstávat, nekončící večírky. A když se k tomu ještě přidá kouzelná studentská průkazka s mořem slev a s možností levného cestování, není co řešit.

Téma týdne: Vyřízení dokladů krok za krokem

Jediná karta pro studenty
ISIC je mezinárodní identifikační průkaz studenta a je stále jako jediný celosvětově uznávaným doklad prokazující statut studenta na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole. Průkaz vydává světová organizace ISTC pod záštitou EU a UNESCO.

Výhody pro držitele průkazu ISIC:

  1. Uznání mezinárodní statutu studenta.
  2. 1 200 slev při cestování (letenky, autobusové lístky a vlakové lístky).
  3. 2 800 slev na vstupném do světově proslulých kulturně-historických památek.
  4. 2 700 slev na vstupném na zábavu a sport.
  5. 2 400 slev při ubytování v hotelech, kempech a ubytovnách.
  6. Dalších 21 000 slev a výhod při nákupech, stravování a vzdělávání.


Jak a kde ho získat?
Držitelem ISIC karty se může stát za těchto předpokladů každý kdo:

  • Je žákem/studentem středního odborného učiliště, střední, vyšší odborné nebo vysoké školy plně uznávané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Přímá výuka (počet vyučovacích hodin) neklesá pod 15 hodin a to nejméně 6 po sobě jdoucích měsíců za sebou.
  • Je starší 14 let. Výjimku tvoří studenti víceletých gymnázií (12 let).


Náležitosti pro získání

  1. Školou potvrzený formulář, který v den podání žádosti nesmí být starší než 2 měsíce.
  2. Platný index u VŠ studentů nebo průkaz studenta
  3. Jedna fotografie pasového formátu
  4. Průkaz totožnosti
  5. Členský poplatek 250 Kč

Dnes nevydává průkazky ISIC několik málo míst v Česku, ale také České dráhy, informační centra, různé agentury, studentské unie. Karta je vystavena na počkání a spolu s ní držitel obdrží kapesního průvodce se slevami a výhodami ISIC pro příslušný školní rok. Plná platnost ISIC karty je 16 měsíců, vždy od září do prosince následujícího kalendářního roku.

ISIC = univerzitní průkaz
Pokud je žadatel o průkazku ISIC zároveň studentem VUT v Brně, VŠCHT v Praze, TU v Liberci a dalších čtrnácti veřejných vysokých škol, pak ISIC slouží zároveň jako univerzitní průkaz studenta podle zákona o vysokých školách. To s sebou nese další velké množství výhod. V jedné kartě tak je obecný doklad studenta VŠ a důkaz o příslušnosti k té které univerzitě. To umožňuje vstup do knihoven, do menzy, do budov univerzity apod. Některé VŠ dávají studentů ISIC a tedy průkaz studenta zdarma. Ušetří tak 250 korun, což je běžný poplatek za jeho vydání.

Studenti s průkazem cestují se slevou

Od 1. června 2006 začaly České dráhy vystavovat pro cestující mladší 26 let (tedy nejen pro studenty vysokých škol, ale pro všechny juniory od 15 do 26 let) nový druh slevové karty. Jedná se o kartu In-junior na novém typu papírového průkazu. Nový průkaz má oproti průkazu junior pas (který se vystavoval s roční platností pouze do 31. května 2006) grafickou podobu jako plastový.

Pro koho a kde?
Jak jsme již psali, slevová karta je určena mladým lidem ve věku 15 - 26 let a na počkání ji vystaví na každé osobní pokladně vybavené elektronickým terminálem.

Výhody, slevy z jízdného
S aplikací In-junior na In-kartě nebo s dosluhujícím průkazem junior pas získáte ve vnitrostátní přepravě:

  • Slevu minimálně 50 % (maximálně 57 % podle vzdálenosti) z obyčejného jízdného na jednosměrné jízdenky ve 2. vozové třídě.
  • Dalších 10% slevy z ceny jednoduchého jízdného In-junior ve 2. vozové třídě, pokud si jízdenku do vzdálenosti max. 200 km zakoupíte ve stacionárním prodejním automatu jízdenek (sleva PAJ).
  • Slevu 27 % z ceny dvoudenních síťových jízdenek.
  • Slevu až 44 % z ceny čtvrtletních síťových jízdenek ČD ve 2. vozové třídě.
  • Slevu minimálně 27 % (maximálně 38 % podle vzdálenosti) z obyčejného jízdného při zakoupení jízdenek do 1. vozové třídy.

Cena
To méně příjemné na konec. Cena In-junior karty je na jeden rok 600 korun. Ceny jízdného se ale stále zvyšují a při slevě 50 % z obyčejného jízdného se vám vstupní poplatek relativně rychle vrátí. Sleva se totiž počítá z toho nejdražšího jízdného, kterému České dráhy říkají obyčejné jízdné. Pro jednoduchý příklad vezmeme pásmo číslo 14 (91 - 100 km), pak obyčejné jízdné je 120 Kč, zákaznické (to využívá drtivá většina cestujících) 74 korun a jízdenka koupená po předložení In-junior karty vyjde na 52 korun. Pokud bychom kalkulovali výhodnost slevy proti obyčejnému jízdnému, pak se nám poplatek 600 korun vrátí už při jedné měsíční cestě delší sta kilometrů. Výhodnost proti zákaznickému jízdnému není tak vysoká, vlakem musíme pravidelně nacestovat měsíčně kilometrů přibližně 200 (což je jedna cesta z Kolína do Brna).

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky