Ševčík: Oslovíme všechny majitele bytových domů

31.07.2006 | , Finance.cz
INTERVIEW


S Pavlem Ševčíkem, obchodním ředitelem First Finance, jsme hovořili nejen o privatizaci a regeneraci bytového fondu v ČR, ale i o financování rekonstrukcí a modernizaci bytových domů.

Můžete nám představit vaši společnost First Finance? V jakém oboru podnikáte a jak dlouho na českém trhu působíte?
First Finance je vhodnou alternativou bank a stavebních spořitelen na trhu financování komplexních rekonstrukcí bytových domů a financování privatizace bytového fondu. Na českém trhu působíme od roku 2005.

Kdo stojí za firmou finančně?
Skupina First Finance se skládá z mateřské společnosti First Finance Holdings Limited a jejích dceřiných společností First Finance s. r. o. a First Funding a. s. First Finance je financována britskou bankou Barclays, která se řadí mezi deset nejvýznamnějších bankovních domů na světě.

Je pro klienty složité získat úvěr a jak dlouho trvá jeho vyřízení?
Vyřídit úvěr je velice snadné a rychlé. Pro vyřízení úvěru vám stačí jen základní dokumenty, není nutné shánět další  speciální posudky a podobně. Ze strany žadatelů o úvěr nejsou vyžadovány ani žádné platby předem, například za posouzení žádosti. Peníze na rekonstrukci můžete obdržet do deseti dnů od podpisu smlouvy. Naši klienti mohou například čerpat až 50 procent z výše poskytnutého úvěru bezúčelově. Jednoduše neproplácíme faktury a posíláme jim peníze přímo na bankovní účet a předpokládáme, že zodpovědně nakládají s penězi, které si půjčili. Naším krédem je vždy naslouchat potřebám zákazníků. Cesta k získání finančních prostředků je pro naše klienty rychlá a jednoduchá.

Doporučujete klientům rekonstruovat bytové domy co nejdříve, a to z důvodu postupného zvyšování cen?
Ceny stavebních prací se stále zvyšují. Dáte-li před dílčími opravami přednost celkové rekonstrukci, můžete navíc na ceně stavebních prací ušetřit až 20 procent. Rostou také ceny za vytápění, které tvoří zhruba polovinu celkových výdajů za bydlení. Kompletní rekonstrukce přitom přinese i zateplení bytového domu, díky kterému ušetříte 30 až 50 procent dosavadních nákladů za vytápění. A je zde řada dalších důvodů. Kompletní regenerace navíc přinese i zvýšení tržní ceny vašeho bytu. Dojde k prodloužení životnosti celého domu o další desítky let, což umožní kvalitní bydlení současným uživatelům a případně i další generaci. Nesmíme zapomenou, že vzroste také kvalita bydlení, například díky modernímu a estetickému prostředí nebo díky snížení hlučnosti. Bydlení v kompletně opraveném domě bude zároveň výrazně zdravější.

Jaké produkty nabízíte a komu jsou určeny?
V současné době je to soubor produktů, který má společné jádro, a tím je bytový dům, je to tzv. multifamily product. Finanční prostředky poskytneme nejen například na založení družstva, ale též na privatizaci bytového fondu, koupi domu, jeho rekonstrukci a případně refinancování stávajících investic spojených s bytovým fondem. Náš produkt úvěr Bydlení+ je určen vlastníkům bytových domů a bytových jednotek, zejména pak bytovým družstvům, společenstvím vlastníků jednotek, právnickým osobám, obcím a městům. V příštím roce zaujmeme trh novým produktem, který bude zaměřen na fyzické osoby.

Jaká může být délka splatnosti úvěru a jaká je aktuální výše úrokových sazeb?
Splatnost úvěru může být až 25 let, pro privatizaci je to až 30 let. Podle bonity klienta a typu projektu se úrokové sazby pohybují zpravidla mezi čtyřmi až šesti  procenty.

Jaká je situace na českém trhu ohledně regenerace bytového fondu?
V současné době je regenerace bytového fondu u nás na mrtvém bodě. Neštěstím pro český trh je státní program podpory Panel, který vznikl v roce 2001 a po pěti letech jeho fungování se jednoznačně prokázalo, že je brzdou financování rekonstrukcí panelových domů. Program má desítky podmínek, je velmi nepružný a administrativně náročný. Vyvolává u lidí očekávání, že se o ně opět stát postará respektive, že stát zafinancuje rekonstrukce panelových domů. Program Panel je diskriminační pro dvě třetiny obyvatel ČR, kteří mají zájem rekonstruovat své byty. Státní podporu z tohoto programu získá velmi málo zájemců a objem finančních prostředků je oproti potřebám lidí zanedbatelný. Peníze získá jen někdo z těch, kteří splňují podmínky a na finanční prostředky mají nárok. Tuto diskriminaci je třeba odstranit.

Česká veřejnost není spokojena s bytovou politikou a chtěla by reformu, ale přitom se staví proti deregulaci nájemného. Je to normální?
Není, protože deregulace bude znamenat růst navýšení hodnoty majetku a částečný nárůst nájmů, ale výrazně pomůže růstu ekonomiky a následně růstu příjmu obyvatel.

Co považujete za nejproblematičtější body bytové politiky v ČR?
Je to již zmíněná diskriminace. V České republice neexistuje kvalitní program v oblasti podpory bydlení. Stávající program Panel je přežitý a je nutná jeho výrazná obnova.

Můžete prozradit vaše plány pro nejbližší období, na co se mohou vaši klienti do konce letošního roku těšit?
Náš úvěrový produkt Bydlení+ je určen zejména těm, kteří v současné době nemají na státní podporu nárok. Chceme proto oslovit majitele všech bytových domů, města a obce i majitele domů s postupně deregulovaným nájemným, pro které připravujeme speciální program úvěrování rekonstrukcí a privatizace. Naše nejbližší plány se odvíjejí od vstupu dalšího významného zahraničního investora, který se uskuteční ještě do konce letošního roku.

Děkuji za rozhovor.
Pavel Novák, Finance.cz

ps_2.jpgIng. Pavel Ševčík, absolvoval Vysoké učení technické v Brně, obor technická kybernetika. Od začátku 90. let pracoval v bankovní sféře, kde získal bohaté zkušenosti v oblasti financování soukromého a veřejného sektoru v ČR. V letech 1995 až 1999 pracoval v Českomoravské hypotéční bance na postu  generálního ředitele. V období od roku 2002 do 2003 byl ředitelem společnosti Newfinances a od roku 2000 až do roku 2006 byl členem Evropského sboru poradců představenstva Depfa Bank (Aareal Bank AG). Od počátku roku 2004 spolupracuje pan Ševčík se společností First Finance, kteráse zabývá financováním rekonstrukcí bytových domů. V roce 2006 se stal jejím obchodním ředitelem. Pan Ševčík hovoří anglicky a rusky. Mezi jeho koníčky patří oblast financí, historie, ze sportů preferuje plavání.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW