Ztráta bodů cyklistům nehrozí, pokuta ano

01.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Nový silniční zákon a s ním i bodový systém přidělal řadě řidičů spoustu vrásek navíc. Cyklistů se sice bodové srážky netýkají, přesto se i jich některé novinky dotknou.

Téma týdne: Letní potíže s dopravou

Že nový silniční zákon má spoustu větších či menších chyb a nedostatků víme všichni. Bylo o nich napsáno již mnoho a je jasné, že ke změnám musí dojít. Přesto se na bilanci dopravních nehod ukazuje, že je to krok dobrým směrem. Jednou z posledních událostí upozorňujících na neúplnost či nedokonalost nového zákona je případ havárie zlínského cyklisty, který díky své neopatrnosti havaroval a za ublížení na zdraví, které způsobil sám sobě bude potrestán pokutou ve výši minimálně 25 tisíc korun.

Změny, které cyklistům přinese nový zákon:

  • Cyklista, kterému je méně než 18 let, smí na pozemní komunikaci vyjet pouze s řádně připevněnou helmou. Dosud byla věková hranice stanovena na 15 let. Pozemní komunikací se rozumí silnice, cyklostezka, lesní i polní cesta. Za nedodržení hrozí pokuta ve výši až 2.000 Kč.
  • Tak trošku v rozporu s předešlým ustanovením je, že pokud osoba starší 15ti let veze v sedačce dítě (to může mít max. 7 let), ono helmu mít nemusí.
  • Nově je definována nedovolená jízda pod vlivem alkoholu, která se považuje za trestný čin a vztahuje se i na cyklisty. Postih za tento přečin je stejný, jako při jízdě v autě. Policisté se však nechali slyšet, že při posuzování budou vůči cyklistům mírnější. Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu tak cyklistům hrozí odnětí svobody až na jeden rok.
  • Další změnou, která se cyklistů dotkne je nově stanovená povinnost řidičů vždy, když cyklistu předjíždějí dávat znamení o změně jízdy. Tedy i tehdy, když nemusí ani kousek vybočit ze svého směru jízdy. Za opomenutí hrozí řidiči bloková pokuta až 2.500 Kč Na druhou stranu zákon nyní výslovně říká, že je možné předjet cyklistu i v křižovatce.

Důležitou kapitolou zákona je povinná výbava kola. Bez ní nesmí cyklista kolo na pozemní komunikaci použít. Za nedodržení mu hrozí pokuta až 2.000 Kč. Důležité je vědět, že jízdním kolem se rozumí též tříkolka, vícekolka nebo koloběžka.

Jízdní kolo musí být vybaveno:

  • Dvěma na sobě nezávislými účinnými brzdami
  • Zadní odrazkou červené barvy. Ta může být  kombinována se zadní červenou svítilnou, nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností.
  • Přední odrazka bílé barvy, která může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností. Odrazka musí být umístěna v podélné střední rovině nad povrchem pneumatiky předního kola.
  • Odrazky oranžové barvy na obou stranách pedálů, tyto odrazky mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály na obuvi nebo v jejich blízkosti.
  • Na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol je nutná nejméně jedna boční odrazka oranžové barvy na každé straně kola.
  • Za snížené viditelnosti musí mít kolo světlomet, svítící dopředu bílým světlem, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může být světlomet nahrazen svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem.
  • Za snížené viditelnosti zadní svítilnou červené barvy, která může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy.
  • Za snížené viditelnosti zdroj elektrického proudu. Je-li ve světle použita baterka, musí být zaručena svítivost světel po dobu nejméně 1,5 hodiny bez přerušení.

Spousta věcí, týkajících se cyklistů zůstává stejná jako v zákoně starém. Pojďme si připomenout ty nejdůležitější. Cyklisté nemohou jet vedle sebe, nesmí za jízdy kouřit, platí pro ně omezení rychlosti, nesmí jezdit po chodníku ani po přechodu. Za porušení pravidel cyklistům však oproti řidičům automobilů hrozí jen pokuta, či v případě opilosti vězení. Nikdy nemohou kvůli přestupku způsobenému při jízdě na kole přijít o řidičské oprávnění k řízení automobilu a hlavně cyklista nemůže za přestupek dostat trestné body.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality//>.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FinTriky