Co týden dal?

04.08.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Nemáte čas sledovat, co se celý týden kolem vás děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn událostí z domova, ze světa i z našeho serveru. Sledujeme vše za vás.

Posledních 7 dní ve světě

  • Írán pohrozil, že v případě nastolení sankcí kvůli jeho jadernému programu by světové ceny ropy mohly vyletět až na 200 dolarů za barel z nynějších asi 75 dolarů. Írán usiluje o vybudování vlastních jaderných zařízení a plánuje domácí obohacování uranu, kterým je možné vyrobit materiál pro jaderné bomby. OSN v pondělí v rezoluci Rady bezpečnosti vyzvala Teherán, aby do konce srpna přerušil obohacování uranu, jinak zváží uvalení ekonomických sankcí.
  • Španělská společnost Telefónica zvítězila v tendru na třetího slovenského mobilního operátora a licenci obdrží do čtyř týdnů. Dalšími uchazeči o licenci byly Telekom Austria (skončil druhý), a konsorcium BFour, jež utvořily České radiokomunikace a slovenská investiční skupina Penta. Konsorcium BFour uvedlo, že nabízí 400 milionů slovenských korun. List Sme s odkazem na zdroje blízké regulátorovi napsal, že Telekom Austria nabídl 250 milionů a Telefónica 150 milionů. Telefónica poté nabízenou cenu potvrdila.
  • Počet nezaměstnaných Němců v červenci po očištění o sezonní faktory meziměsíčně klesl o 84.000, tedy mnohem více, než se čekalo. Zdroj dále uvedl, že celkový neočištěný počet lidí bez práce klesl o 12.000 na 4,386 milionu, což hovoří pro míru nezaměstnanosti 10,5 procenta.
  • Nová levicová vláda na Slovensku do svého programu zahrnula bezpodmínečné přijetí eura v roce 2009, uvedl v pondělí premiér Robert Fico. Slovensko aspiruje na prvenství v přijetí jednotné měny mezi zeměmi Visegrádu. "Slovenská vláda se zavazuje bezpodmínečně a přímo, že splní kritéria nutná ke vstupu do eurozóny 1.ledna 2009," řekl Fico po schůzi vlády, na níž kabinet schválil svůj program.
  • Společnost LG.Philips, která se zabývá výrobou televízí, v Hranicích končí. Firma se chce na konci roku rozhodnout, komu celý areál prodá zhruba za dvě miliardy korun. Poté buď skončí, nebo bude ještě nějakou dobu vyrábět v prodaných halách.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.
 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

V průběhu měsíce srpna a září nabízíme za on-line sjednání smlouvy k finanční odměně ještě dárek navíc. Uzavřete-li si v těchto měsících smlouvu o stavebním spoření nebo penzijním připojištění se státním příspěvkem prostřednictvím Prodejního centra Finance.cz, získáte k finanční prémii třeba stolní hodiny nebo myš s podložkou. Pokud uvažujete o sjednání smlouvy, vyřiďte vše z pohodlí vašeho domova či kanceláře a využijte naše on-line služby.


Posledních 7 dní doma

  • Předsedové ODS a ČSSD se dohodli na přípravách státního rozpočtu pro rok 2007. Současná vláda sestaví rozpočet se schodkem 88 miliard korun a navrhne nové vládě varianty, jaké výdaje škrtnout, aby cíle dosáhla.
  • Ačkoliv Česká konsolidační agentura až dosud tvrdila, že obviněná členka jejího vedení Radka Kafková neměla nic společného s prodejem pohledávky za firmou Cetus, Mladá fronta Dnes i Hospodářské noviny zjistili, že to není pravda.
  • Trojkoalice navrhuje ČSSD, že by její vláda měla omezené funkční období, během nějž by připravila novelu volebního zákona umožňující vznik kabinetů se silným mandátem. Vláda by měla během zkráceného funkčního období připravit státní rozpočet na rok 2007, zajistit čerpání strukturálních fondů z Evropské unie a vypracovat změnu volebního zákona.
  • Pokud se zásadně nezmění spotřeba elektrického proudu, bude od roku 2010 i Česká republika závislá na dovozu. Prvotní příčinu klesajícího přebytku elektřiny předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt vidí v tom, že uhelné elektrárny stárnou a některé již dožívají.
  • Antimonopolní úřad zahájil správní řízení s Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK), který přestal v úterý zajišťovat dopravu v regionu. Firma se mohla dopustit zneužití dominantního postavení na trhu, řekl novinářům předseda úřadu Martin Pecina.
  • Lidé, kteří v minulých letech zaplatili až desetitisícové částky za podvodné přesměrování vytáčeného připojení k internetu, se nyní podle Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) mohou u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) domáhat náhrady škody.
  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Primě tři pokuty po 200.000 korunách za druhou řadu její reality show VyVolení. Zároveň dala pokutu i České televizi 100.000 korun za to, že podle názoru rady ČT nedodržela povinnost poskytovat objektivní a vyvážené informace.
  • Ve druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín ve středu odpoledne vyteklo několik tisíc litrů mírně radioaktivní vody. Radioaktivní látky neunikly do životního prostředí ani mimo kontrolované pásmo elektrárny. Zdraví zaměstnanců elektrárny nebylo ohroženo.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Základem úspěchu nejen v oblasti obchodu a financí je rychlý přístup k informacím. V on-line sekci Kapitálový trh jsme pro vás proto připravili přehled finančních událostí, a to jak z domova, tak i ze světa.
  • Česká leasingová a finanční asociace, sdružující 85 členů, kteří realizují kolem 97 % objemu všech tuzemských leasingových obchodů a většinu nebankovních úvěrů i prodejů na splátky pro spotřebitele, zveřejnila své pololetní statistiky. Zajímá-li vás žebříček společností z pohledu nově uzavřených obchodů, objemu spotřebitelských úvěrů či splátkových prodejů za prvních šest měsíců letošního roku, sledujte sekci Leasing.
  • Hypotékám se v poslední době daří a rostou rekordním tempem. I díky tomu je u nás poskytuje stále více bankovních ústavů, v současnosti je jich již 17. Které banky to jsou a důležité kontakty na ně naleznete zaktualizované v seznamech hypotečních bank v sekci Bydlení.
  • Banky nabízí řadu produktů pro podnikatele. Jedním z nich je i podnikatelský úvěr. Zajímá vás jaké mají jednotlivé banky podmínky pro jeho poskytnutí, jaké jsou jeho úrokové sazby a kolik za něj zaplatíte na poplatcích? Všechny tyto údaje naleznete zaktualizované v sekci Bankovnictví.
  • I přesto, že je okurková sezona v plném proudu, ekonomické dění neutichá. I tento měsíc máme pro vás aktuální komentář k vývoji makroekonomických ukazatelů. Dozvíte se všechno podstatné z České republiky, Evropy nebo USA.

Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se v tomto týdnu zaměřili na řešení letních potíží s dopravou. V pondělním fintriku jsme vám poradili co dělat, když vás zastaví policista a vy nesouhlásíte s pokutou. Úterní fintrik je věnován změnám silničního zákona týkajícím se cyklystů. Ve středu jsme pro vás připravili návod, jak postupovat v případě nehody a ve čtvrtek jste si mohli přečíst jak jezdit s autem úsporněji. V posledním fintriku tohoto týdne jsme se zaměřili na poplatky zdražující ceny letenek.

Anketa

Již tři banky zrušily nejvíce kritizovaný poplatek za příchozí platby. Slibují si od toho nárůst klientů. V naší pravidelné anketě jsme se vás tedy zeptaly, zda uvažujete v souvislosti se zrušením těchto poplatků o změně své banky. Podívejme se nyní na vaše odpovědi. 

  • Určitě, je to vstřícný krok vůči klientům 31 %
  • Nevím, ale uvažovat o tom budu 25 %
  • Ne, zrušit jeden poplatek nestačí 43 %

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum