Kradená auta nezřídka končí v bazarech

11.08.2006 | , Finance.cz
Auto 2006


Realita je neúprosná. Zhruba každou půlhodinu je v České republice ukradeno jedno vozidlo. Nejeden odcizený vůz skončí v některém z tuzemských autobazarů. Jak nenaletět a nekoupit kradený vůz?

Statistiky jsou výmluvné. Za první polovinu letošního roku bylo odcizeno 8393 vozidel. Každý den je tak odcizena zhruba padesátka vozů. Pozitivní je, že za posledních 10 let počet odcizených vozů poklesl. Zatímco v roce 1997 bylo ukradeno téměř 30.000 vozidel, v loňském roce to bylo „pouhých“ 21.980 vozů. Podstatně méně pozitivní je vývoj křivky celkových škod. V roce 1997 se celková škoda odcizených vozidel vyšplhala na 3,8 mld. Kč, v loňském roce to byl téměř dvojnásobek.

Na chvostu evropského pelotonu
Důvodem snižujícího se počtu krádeží jsou především dokonalejší zabezpečovací systémy vozidel. Ovšem ani sebelepší systém zcela nevymítí tento druh majetkové kriminality. Nahrává tomu i malá objasněnost případů, která se v posledních letech pohybuje pod hranicí 20 %. Ke svému vozu se tak nedostane ani každý pátý poškozený. V tomto ohledu výrazně zaostáváme za vyspělými evropskými státy, kdy např. v Německu je nalezeno kolem 55 % odcizených vozidel, v Rakousku téměř 60 % a v Polsku více jak 65 % vozidel. V evropském srovnání tak pravidelně obsazujeme poslední příčky, pokud jde o objasněnost krádeží.

Graf: Počet odcizených dvoustopých vozidel v České republice v letech 1990 - 2005

Zdroj: Statistiky Ministerstva vnitra ČR

Kde se točí miliardy …
O tom, že automobilové krádeže jsou výnosným byznysem, není pochyb. Z celkového počtu odcizených vozů řada připadne na dobře organizované skupiny profesionálů. Do této činnosti jsou často zapleteny autobazary a servisy, které pomáhají usnadnit legalizaci odcizených vozidel. Zhruba pouhá čtvrtina odcizených vozů opouští naše území, další čtvrtina vozů je rozebrána na náhradní díly a zbývajících 50 % je po provedení změny identity opětovně legalizována v prodejní síti ojetých vozidel.

Když VIN auta mlčí …
Při nákupu ojetiny nestačí zkontrolovat pouze všem motoristům dobře známý VIN kód. Je pravda, že VIN (Vehicle Identification Number) je jednoznačný identifikátor vozidla, který bývá vyražen na přístupném místě na karoserii vozidla. Ovšem běžný motorista zpravidla nemá šanci změny základních identifikátorů, mezi které právě VIN kód patří, odhalit. Zručnost padělatelů a technologická dostupnost je v dnešní době velmi vysoká a okem běžného motoristy téměř nerozlišitelná. Padělatelé jsou velmi často velmi technologicky zdatní.

Co můžete zjistit sami pouhým okem?
Pokud se tedy rozhodneme koupit ojetinu, kterých se prodává podstatně více než nových vozů, měli bychom postupovat obezřetně. Už při výběru autobazaru bychom měli dbát na jeho serióznost, tj. vybrat takový, který zaručuje původ vozidel. Před samotným podpisem smlouvy pak je třeba učinit pár kroků, které výrazně snižují pravděpodobnost nákupu kradeného vozidla. Kontrola VINu je samozřejmostí, další postup je následující:

  • najděte výrobní štítky nebo samolepky se servisními údaji (např. počet najetých km při poslední výměně oleje). Nalezené údaje porovnejte se servisní knížkou a současným stavem tachometru.
  • zaměřte se na originální spoje a tmelení karoserie. Porovnejte velikost spár mezi jednotlivými částmi karoserie. Díly musí lícovat a spáry mezi nimi musí být stejně široké.
  • zkontrolujte, zda lak na šroubech, které spojují jednotlivé části karoserie, není poškozen. Pokud na ně byl nasazen klíč a byly povolovány, svědčí to o výměně nebo opravě daného dílu.
  • barvu a odstín laku kontrolujte za denního světla nebo pod zářivkami, a to na všech dílech karoserie.
  • prohlédněte okolí světel, směrových světel a těsnění oken a pátrejte po jemném zastříkání lakem nebo špatném spasování. Při stříkání blatníku jen málokdo demontuje světla nebo těsnění oken, takže na nich často zůstanou stopy po předchozím lakování.

To je tedy několik poměrně jednoduchých rad, jak si sám ověřit správnost údajů o kupovaném vozidle. V tuzemsku však můžete najít profesionální organizace, které mají mnoho dalších možností, jak prověřit, zda automobil není kradený, není předmětem soudního sporu či není zatížen zástavním právem. Jakousi informativní možnost ověření, zda vozidlo nebylo kradené nabízí i aplikace umístěná na webových stránkách Ministerstva vnitra (http://www.mvcr.cz/auta/).

Zdroj informací: www.motormix.cz

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Auto 2006