České akcie spíše rostly, burzu táhl ČEZ

16.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Hlavní české akcie ve středu spíše rostly. Index táhly směrem vzhůru především akcie ČEZ, které posílily o více než dvě procenta. Naopak více než dvouprocentní pokles postihl opět akcie Philip Morris. Hlavní index PX stoupl o 1,05 procenta na závěrečných 1426,6 bodu, uvedla ve výsledcích burza.

"Pražská burza se dnes vrátila k růstu. Nepomohl jí k tomu ani tak rapidní obrat na americkém trhu, který v posledních dnech zažívá silný růst díky poklesu inflačního očekávání, jako spíše návrat akcií ČEZ po úterním prudkém výběru zisků," uvedl Roman Skalický z Afin Brokers.

Odpolední obchodování se soustředilo kolem akcií ČEZ, doplnil Viktor Reischig z Patria Finance. Elektrárenskou společnost podle něj poptávají zahraniční investoři a jsou ochotni platit až 820 Kč, což ČEZ přineslo mezidenní zisk 2,1 procenta na 817 Kč. Prodaly se akcie téměř za dvě miliardy Kč, což je zhruba 70 procent celkového objemu pražské burzy.

Vedle ČEZ se obchodovala významněji jen Telefónica O2 a Erste Bank. Zatímco Erste se dnes díky poptávce na vídeňské burze dostala na více než 2,5měsíční maximum, akcie telekomunikační firmy jsou aktuálně beze změny. Pod tlakem je drží hlavně zahraniční investoři, podotkl Reischig. Akcie Philip Morris se během posledního týdne propadly bezmála o 12 procent.

Vývoj zahraničních burz a ekonomických indikátorů je příznivý a růst domácího akciového trhu by mohl pokračovat i v dalších dnech, odhadl Skalický.

Celkový objem obchodů: 4,218 miliardy Kč

- akcie 2,888 miliardy Kč

- dluhopisy 1,330 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK