Co dělat, když chci přerušit stavební spoření?

15.01.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte uzavřeno stavební spoření a z nějakého důvodu, například zhoršení finanční situace, nemůžete po nějaký čas spořit? Požádejte spořitelnu o přerušení stavebního spoření, vyhnete se tak případným problémům.

Přerušením stavebního spoření lze řešit dočasné zhoršení finanční situace, kdy účastník není schopen po nějakou dobu spořit. Pokud účastník stavebního spoření dlouhodobě neuhrazuje vklady na účet stavebního spoření, může to vést až k výpovědi smlouvy o stavebním spoření ze strany stavební spořitelny. V praxi sice spořitelny většinou účastníka, který je na účtu v plusu a celý rok žádné prostředky nevloží nijak neuhání (soustředí se spíše na klienty, kteří nesplácí úvěry), nicméně právo na to mají.

Ve smlouvě o stavebním spoření si účastník se stavební spořitelnou sjednává výši a periodicitu vkladu (měsíční, roční). Tím se zavazuje pravidelně ukládat vklady na účet svého stavebního spoření. I když takto nepostupuje, ve většině případů se nic neděje. Na stavební spoření je možné zasílat mimořádné nebo jednorázové vklady, a účastníktak při započtení i těchto vkladů podmínky smlouvy splňuje.

Konkrétní podmínky stanoví VOP

Konkrétní podmínky za jakých stavební spořitelna může k výpovědi při prodlení vkladu ze strany účastníka přistoupit se u jednotlivých stavebních spořitelen liší. Jsou uvedeny v jejich všeobecných obchodních podmínkách. Zatím co některé dobu prodlení nespecifikují, jiné uvádí 6 či 12 měsíců, nebo mají stanoven minimální roční vklad, který musí účastník splnit.  

Důležité je vědět, zda na dané smlouvě nejste v mínusu či na nule (často u nových smluv), pak je přerušení stavebního spoření opravdu důležité. V tomto případě je hrozba vypovězení smlouvy stavební spořitelnou opravdu akutní. A především právě pro tuto situaci je přerušení stavebního spoření určeno.

Jak stavební spoření přerušit?

  • O přerušení stavebního spoření je nutné spořitelnu písemně požádat.
  • Spořitelna může žádost o přerušení zamítnout, neboť na základě všeobecných obchodních podmínek to není její povinnost, ale v praxi se tak většinou neděje a žádost klienta o přerušení bez problémů projde.
  • Pokud máte z předchozí doby na stavebním spoření "předspořeno“, není nutné ani výhodné o přerušení žádat.
  • Při přerušení stavebního spoření nedochází ke ztrátě dosud připsaných záloh státních podpor. Naopak, účastník má nárok na připsání státní podpory i za dobu přerušení. Prostředky na účtu stavebního spoření jsou totiž úročeny a z připsaného úroku mu náleží státní podpora.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ