Rozhlas a televize: za co, kdy a jak platit?

29.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Víte, že zákon ukládá platit poplatky za rozhlasové a televizní vysílání i domácnostem, které nedisponují rádiem či televizorem? Stačí když odebírají elektřinu. Kdo je tedy poplatníkem a jakým způsobem platit?

Téma týdne: Platíme vysílací poplatky

Odpovědi na všechny otázky z úvodu nalezneme v Zákoně č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích. Odpověď na tu základní, tj. kdo je poplatníkem, najdeme v paragrafu 3 odst. 1, který říká: „Poplatníkem rozhlasového či televizního poplatku je fyzická nebo právnická osoba, která vlastní rozhlasový nebo televizní přijímač.“ Ovšem hrazení poplatků se netýká pouze vlastníků přijímače. Zaplacení poplatku se týká i osob, které přijímač drží nebo z jiného právního důvodu jej alespoň 1 měsíc užívají.

Máš-li energii či auto, zaplať
Poplatníkem se také stává provozovatel dopravního prostředku, pokud ve výbavě jeho vozu nechybí rozhlasový (popř. televizní) přijímač. Pokud nedisponujete žádným televizním ani rozhlasovým přijímačem, ať už doma či v autě, to ještě neznamená že jste povinnosti platit automaticky zbaveni. Z výše uvedeného zákona totiž vyplývá (opět z paragrafu 3, tentokráte však odst. 4), že poplatníkem s povinností platit se stává každý odběratel elektřiny připojený k distribuční soustavě, pokud provozovateli vysílání, tj. Českému rozhlasu nebo České televizi po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení výzvy.

Za co platit?
V nejedné domácnosti se najde více než jeden televizní přijímač, více než jedno rádio. Bez ohledu na jejich počet je poplatník (fyzická osoba) povinen odvádět poplatek z jednoho přijímače. Jinak je však tomu u fyzické osoby – podnikatele nebo právnické osoby. Ta je povinna zaplatit rozhlasový nebo televizní poplatek z každého rozhlasového nebo televizního přijímače, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním (výjimkou jsou podnikatelé či právnické osoby, které v rámci podnikání vyrábí, opravují nebo prodávají přijímače. Tyto osoby platí poplatek z takového počtu přijímačů, kolik mají provozoven).

Kdy a jak platit?
Poplatník platí rozhlasový nebo televizní poplatek provozovateli vysílání ze zákona buď přímo nebo prostřednictvím pověřené osoby. Platby mohou probíhat buď prostřednictvím České pošty a jejich SIPA anebo přímo provozovateli vysílání, tj. Českému rozhlasu nebo České televizi.

  • Pro fyzickou osobu jsou poplatky splatné nejpozději do patnáctého dne každého kalendářního měsíce.
  • Fyzická osoba - podnikatel nebo právnická osoba platí poplatek čtvrtletně nejpozději do patnáctého dne prvního měsíce každého kalendářního čtvrtletí.

Poplatník může po dohodě s provozovatelem vysílání ze zákona, popřípadě pověřenou osobou zaplatit rozhlasový nebo televizní poplatek předem za více kalendářních měsíců nebo čtvrtletí, nejdéle však za 1 kalendářní rok.

Sankce a vymáhání
Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích pamatuje i na dlužníky a vymáhání poplatků. Nezaplatí-li poplatník poplatek nebo přirážku k poplatkům včas, a to ani na základě výzvy provozovatele, je provozovatel vysílání ze zákona oprávněn domáhat se svého práva u soudu včetně zaplacení úroku z prodlení určeného předpisy práva občanského.

Zdroj: Zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky