Kdy nemusíme platit vysílací poplatky?

31.08.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Zatímco v minulých dnech jsme vám radili s placením rozhlasových a televizních poplatků a jaké jsou postihy za jejich nezaplacení, dnes vám poradíme, kdy je naopak platit nemusíte.

Téma týdne: Platíme vysílací poplatky

Poplatníkem rozhlasových a televizních poplatků je podle zákona každý odběratel elektřiny, který není přihlášen v evidenci poplatníků a který na písemnou výzvu České televize nebo Českého rozhlasu do 30 dnů neprokáže čestným prohlášením, že není vlastníkem ani uživatelem televizního přijímače. Poplatníkem také nejste, pokud na výzvu České televize sdělíte, kdo z vaší domácnosti evidovaným poplatníkem je.

Kdo má nárok na osvobození od poplatku?
Osvobození od poplatku je řešeno v zákoně č. 348/2005 Sb. Fyzické osoby mohou být osvobozeny ze zdravotních nebo ze sociálních důvodů.

Osvobození ze zdravotních důvodů se týká osob s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osob s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud jsou osaměle žijící. Osvobozeny jsou tyto osoby rovněž v případě, kdy žijí společně v domácnosti s jinou osobou splňující podmínky osvobození ze zdravotních důvodů. Osvobození ze zdravotních důvodů se nevztahuje na domácnosti, kde je alespoň jeden člen domácnosti, který jinak splňuje podmínky pro poplatníka dle §3, odst.2 zákona a na kterého se osvobození ze zdravotních důvodů nevztahuje.

Osvobození ze sociálních důvodů se týká jednotlivce, jehož čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 1,4násobek životního minima nebo jednotlivce, který žije v téže domácnosti s dalšími osobami a součet jejího čistého příjmu a čistých příjmů těchto osob za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 1,4násobek životního minima osob žijících v této domácnosti. Při zjišťování příjmů se postupuje podle zákona č. 463/1991 Sb. o životním minimu. V roce 2006 je hranice příjmu pro osvobození pro jednu osobu ve výši 6188 Kč měsíčně.

Od rozhlasového a televizního poplatku jsou dále osvobozeni:

  • osoby jiných států, které požívají výsad a imunit podle mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána
  • cizinci, kterým nebylo na území České republiky uděleno povolení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu
  • provozovatel vysílání ze zákona
  • rada pro rozhlasové a televizní vysílání
  • držitelé licence opravňující k rozhlasovému vysílání, jde-li o rozhlasový poplatek
  • držitelé licence opravňující k televiznímu vysílání, jde-li o televizní poplatek
  • osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osoby s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud jsou osaměle žijící; osvobozeny jsou tyto osoby rovněž v případě, kdy žijí společně v jedné domácnosti
  • školy zapsané ve školském rejstříku podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Účinky nově vzniklého nároku na osvobození nastávají prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž důvod pro toto osvobození vznikl, nebo v němž poplatník oznámí čestným prohlášením provozovateli vysílání ze zákona okolnosti odůvodňující osvobození. Účinky tohoto osvobození končí posledním dnem měsíce, v němž zanikly okolnosti odůvodňující toto osvobození, nejpozději však uplynutím 6 kalendářních měsíců ode dne, kdy nastaly účinky nároku na osvobození.

Zdroj: Zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky