Ceny notebooků klesají o desítky procent

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Ceny přenosných počítačů za poslední rok klesly o deset až 20 procent a nejlevnější notebooky lze nyní pořídit již kolem 20.000 korun. Právě klesající cena je přitom jedním z důvodů, proč notebooky stále častěji nahrazují klasická stolní PC a jejich prodej roste více než třikrát rychleji. Celkový trh by měl letos růst o deset až 20 procent. Vyplývá to z ankety ČTK mezi počítačovými výrobci.

"Přenosné počítače jsou dnes podstatně výkonnější, menší a lehčí, mají delší výdrž baterií a v neposlední řadě jejich cena klesla na úroveň stolního PC s LCD monitorem," řekl mluvčí tuzemské pobočky Intelu Pavel Svoboda. Výraznou změnou v letošním roce podle něj bude nástup až o 40 procent výkonnějších dvoujádrových procesorů do notebooků. Koncem roku by mělo být 90 procent všech prodávaných počítačů se dvěma jádry.

Ve firemní sféře táhne prodej obnova počítačů a monitorů ve státní správě. Podle ředitele divize Personal System Group HP Miloslava Doubravy je výrazná poptávka po 19palcových monitorech a naopak téměř nulový prodej klasických monitorů. "Standardní velikostí operační paměti v tomto segmentu je 512MB až 1GB a pevný disk 80GB. Posílil také prodej PC a notebooků s AMD procesory a osobně jsem zvědavý, zda bude tento trend pokračovat i po uvedení nových procesorů od společnosti Intel," dodal.

V domácnostech v poslední době vítězí zejména multimediální notebooky, které umožňují rychlé připojení k internetu, přehrávání filmů a hudby. Na to reagují velcí výrobci. Například HP se rozhodla uvést pro tento trh zcela novou značku Pavilon.

Podle marketingového ředitele Lenova Jana Solaře se zájemci o nový přenosný počítač nesoustředí jen na výkon, ale i na jiné parametry. Jde například o zabezpečení notebooku, ochranu a šifrování dat, přístup pomocí otisku prstů a různé přidané funkce, jako jednoduchá obnova systému při jeho zhroucení či snadné zálohování dat.

Ve druhém čtvrtletí rostl prodej počítačů v ČR zhruba o pětinu. Loni prodej počítačů rostl o 22 procent a odbyt notebooků se zvýšil o 60 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK