Pojišťovnám v létě počet hlášených nehod řidičů neklesl

04.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Ačkoliv řidiči jezdí od července díky novému silničnímu zákonu opatrněji a policisté hlásí pokles počtu vážných nehod se smrtelnými úrazy, pojišťovny o prázdninových měsících snížení počtu nehod nezaznamenaly. Důvodem je zejména to, že klienti musí nyní hlásit policii nehody až při škodě nad 50.000 Kč, takže při menších škodách policisty z obav z přidělení trestných bodů raději nevolají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Česká pojišťovna evidovala v červenci a v srpnu z pojištění motorových vozidel 41.250 škod, zatímco o rok dříve to bylo 40.570 pojistných událostí. Policejní statistika dopravních nehod a statistiky pojišťoven se rozhodně nedají překrývat, řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Podobně na tom jsou i ostatní pojišťovny. "Přes zavedení bodového systému je trend počtu nahlášeních škod stále negativní," uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Za červenec a srpen registruje Kooperativa v havarijním pojištění o 18 procent více škod než loni. V povinném ručení je počet škod o prázdninách obdobný jako loni, tedy přibližně 6000, dodal.

Změna, kterou přinesla novela silničního zákona, se prozatím u Allianz pojišťovny podle mluvčího Milana Káni nijak výrazně neprojevila. V červenci a srpnu zaznamenala pojišťovna přibližně stejný počet škod jako ve stejném období loni. Statistiky policie mohou být podle něj ovlivněny tím, že nyní není nutné k dopravní nehodě volat policii v případě, že škoda nepřesáhla 50.000 Kč. Některé drobnější nehody tak v policejních statistikách nefigurují, kdežto pojišťovny je evidují a také je musí zohlednit při stanovování nových sazeb.

Některé pojišťovny proto zřejmě příští rok zdraží povinné ručení. Důvodem je vývoj škod, vyšší ceny náhradních dílů a nárůst částky na odškodnění postižených. Pojišťovny nyní analyzují vývoj škod, na jehož základě stanoví ceny pojištění.

Oba letošní prázdninové měsíce byly v počtu mrtvých na českých silnicích nejmírnější za posledních 36 let, vyplývá z předběžných statistik policejního prezidia. Výrazné snížení policie zaznamenala i ve statistikách všech nehod, kterých v červenci ve srovnání s rokem 2005 ubylo téměř o třetinu. V srpnu to bylo o necelou třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK