LG.Philips Displays se loni propadl ze zisku do ztráty 8,4 mld.Kč

29.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 29. září (ČTK) - Hranický závod LG.Philips Displays Czech Republic loni hospodařil se ztrátou 8,4 miliardy korun. V roce 2004 výrobce klasických televizních obrazovek vytvořil zisk 437,5 milionu korun. Řekla to mluvčí závodu Zuzana Fojtíková. Továrna se dostala na začátku letošního roku kvůli krachu mateřské firmy do vážných finančních problémů a musela na čtyři dny zastavit výrobu. Hranická továrna nyní hledá nového investora.

"Kolaps trhu a následný propad prodejních cen o 50 procent se odrazil v záporném provozním hospodářském výsledku ve výši 1,4 miliardy korun," uvedla mluvčí. Společnost dále musela na doporučení auditora vytvořit opravné položky 6,6 miliardy korun k výrobní technologii a části budov. Jejich hodnota klesla podle mluvčí rovněž následkem negativního vývoje na trhu klasických obrazovek. Navíc firma musela vytvořit opravné položky 0,4 miliardy korun k pohledávkám za mateřskou a sesterskými společnostmi, které jsou v konkurzu, doplnila mluvčí.

Hranickému závodu loni meziročně klesly také výkony. Dosáhly 5,03 miliardy korun. V roce 2004 představovaly 9,2 miliardy korun. Továrna vyrobila v uplynulém roce zhruba dva miliony vakuových obrazovek oproti plánované produkci 3,36 milionu kusů. Veškerá produkce směřovala podle Fojtíkové na export.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK