Co týden dal?

13.10.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Severní Korea provedla jaderný test, EU varuje Česko kvůli regulaci kouření, prezident Václav Klaus přijal demisi dosavadní vlády a pověřil ji správou země a mnoho dalších zajímavých událostí z domova, ze světa i z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

  • Severní Korea provedla navzdory varování Rady bezpečnosti OSN podzemní jaderný test, a vystavila tak svou pochroumanou ekonomiku hrozbě nových sankcí. Korejská ústřední tisková agentura (KCNA), oficiální orgán komunistického režimu v Pchjongjangu, uvedla, že po testu nedošlo k úniku radioaktivity ani jinému ohrožení.
  • Evropská komise naposledy varovala Česko, Maďarsko a Španělsko, že nezakázaly tabákovou reklamu na motoristických závodech a při dalších příležitostech. Zároveň vyslala poslední varování předtím, než proti těmto zemím zahájí soudní řízení, neboť dosud neuvedly domácí zákony do souladu s pravidly EU ohledně tabákové reklamy.
  • Slovenská vláda má v plánu omezovat rozpočtové výdaje, pokud by se ukázalo, že termín přijetí eura v roce 2009 ohrožuje vysoká inflace. Slovenský kabinet již schválil návrh státního rozpočtu s celkovým schodkem veřejných financí 2,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), tedy těsně pod 3procentním stropem, jenž je podmínkou pro přijetí eura.
  • Právní řízení proti osmi členským státům Evropské unie zahájila Evropská komise za to, že dosud nepředložily alokační plány pro povolenky emisí oxidu uhličitého (CO2) na léta 2008-2012. Emisní plány pro období 2008-2012 měly být odevzdány evropské exekutivě do konce června, většina států však tento termín nedodržela.
  • Členské státy Evropské unie by podle Evropské komise měly ve střednědobém horizontu vyvážit své rozpočty tak, aby zneškodnily časovanou bombu penzijních systémů ohrožovaných stárnutím populace. Komise uvedla, že veřejným financím šesti zemí (Česka, Maďarska, Slovinska, Portugalska, Řecka a Kypru) hrozí vysoká dlouhodobá rizika buď kvůli tomu, že jsou již nyní ve špatném stavu, nebo vzhledem ke stárnutí populace a absenci důchodových reforem.
  • Nehoda letadla, které v New Yorku vletělo do domu, vylekala obchodníky a na akciovém a devizovém trhu způsobila krátkodobý propad cen akcií i kurzu dolaru. Úřady však uvedly, že není důvod nehodu pokládat za teroristický čin.
  • Za snahu o vymýcení chudoby ve venkovských oblastech obdržel Nobelovu cenu míru bangladéšský ekonom Muhammad Junus a banka Gramín. Junus banku založil v roce 1976 a svými úvěry bez nutnosti ručení umožňoval nejchudším vrstvám obyvatel rozjíždět malé rodinné podniky.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

K nově uzavřené smlouvě o penzijním připojištění v období od 1.10.2006 do 15.11.2006 získáte od Penzijního fondu České spořitelny jako dárek praktickou cestovní tašku Husky. Využijte výhodné nabídky, stačí si jen sjednat smlouvu s měsíčním příspěvkem alespoň 200 Kč a taška je vaše.

Posledních 7 dní doma

  • Majitelé domů žádají od státu odškodnění za regulované činže ve výši až 40 miliard korun. Ztráty všech soukromých majitelů od roku 1992 vyčíslilo Občanské sdružení majitelů domů na více než 200 miliard korun. Při jednání s ministerstvem pro místní rozvoj majitelé domů naprosto odmítají možnost nějakého mimosoudního vyrovnání a trvají na odškodnění buď penězi, nebo vydáním státních dluhopisů, popřípadě poskytnutím daňových prázdnin.
  • Kabinet premiéra Mirka Topolánka ve středu podal demisi a prezident Václav Klaus ji přijal. Dosavadní vládu Klaus poté pověřil správou země do ustavení nového kabinetu. Vláda by tak měla skončit pět týdnů po svém jmenování, ale nakonec povede zemi ještě několik neděl. Prezident již dříve uvedl, že nejmenuje nového předsedu vlády dříve, než po senátních a komunálních volbách, tedy nejdříve koncem října.
  • Klienti České spořitelny v tomto týdnu obdrželi podvodný e-mail, který je vyzýval k vyplnění identifikačních údajů. Podle Sdružení obrany spotřebitelů se jedná o tzv. phishing, pomocí kterého se neznámí pachatelé pokouší z lidí vylákat data pro přístup k jejich bankovním účtům. Česká Spořitelna již podala trestní oznámení na policii.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s ministerstvem zdravotnictví připravilo novelu, která by měla výrazně zjednodušit hygienické požadavky na vybavení restaurací či školních jídelen. Z vyhlášky například zmizí požadavek na množství přiváděného vzduchu, požadavek na oddělené záchody pro personál či lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě.
  • Evropská unie má v plánu v České republice zavést mimořádnou daň na pivo s odůvodněním, že zdražení povede k poklesu spotřeby alkoholu a následně k ozdravění české populace. České úřady ani výrobci piva s tím však nesouhlasí a v boji o pivo hledají spojence.
  • Podpora českých úřadů určená pro podnikatele v zahraničí by se měla změnit. Podle Davida Gladiše, náměstka ministra zahraničních věcí, dochází často k překrývání činností jednotlivých institucí či agentur a pro dosažení jednodušší a levnější podpory je potřeba je sjednotit.
  • ČEZ se zúčastní tendru na výstavbu uhelné elektrárny a těžbu hnědého uhlí v Kosovu. Investice by zahrnovala výstavbu elektrárny "Kosovo C" o výkonu až 2100 megawattů, zprovoznění dvou hnědouhelných dolů a retrofit stávající elektrárny "Kosovo A".

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ani měsíc říjen se neobejde bez pravidelného měsíčního komentáře k vývoji makroekonomických ukazatelů. Přečtěte si jak se vedlo domácí ekonomice, ostatním členům Evropské unie či Spojeným státům.
  • Na Burze cenných papírů Praha je možné obchodovat s akciemi desítek společností z různých odvětví. Pokud vás zajímá jak si vedou akcie podniků z oblasti financí, dopravy a spojů, obchodu a služeb nebo strojírenství, sledujte sekci Akcie on-line.
  • Zajímá vás, které akcie na pražské burze jsou nejúspěšnější, a které naopak nejvíce tratí? Nebo jaké je jejich pořadí z hlediska objemu obchodů? Pak sledujte naše aktuální a měsíční akciové žebříčky!

Fintriky
V pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se v tomto týdnu věnovali tématu Jak vyzrát na podzimní únavu. Blíže jsme se podívali na nejčastější podzimní nemoci, zaměřili se na předcházení vzniku onemocnění (očkování,  dodržování životosprávy či dostatečný přísun vitamínů), poradili vám jak vyléčit již vzniklé nemoci a v posledním fintriku jsme pro vás připravili přehled zdravotních služeb, které vám při předcházení nemocí uhradí jednotlivé zdravotní pojišťovny.
 

Anketa
Pražská burza zahájila obchodování s futures kontrakty na index PX. V naší pravidelné anketě jsme vám tedy v tomto týdnu položili otázku, zda se zajímáte o alternativní investice. A jaké byly vaše odpovědi?

  • Ano, využívám alternativních investic (komodity, certifikáty, futures) - 22 %
  • Ne, investuji do tradičních instrumentů (fondy, akcie) - 49 %
  • Ne, neinvestuji vůbec - 29 %

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum