Burza CME koupí za osm miliard dolarů konkurenta CBOT

17.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Americká obchodní burza Chicago Mercantile Exchange (CME) se dohodla na podmínkách převzetí konkurenční burzy Chicago Board of Trade (CBOT). Zaplatí za ni zhruba osm miliard dolarů (asi 181 miliard Kč), čímž vznikne silný globální hráč na poli obchodů s finančními deriváty. Burzy to uvedly ve společném sdělení.

Burzy ke spojení sahají v době, kdy se poptávka po finančních derivátech prudce zvyšuje. O fúzích ale hovoří i další burzy. Například společnost NYSE Group, která provozuje akciovou burzu v New Yorku, se nyní domlouvá na sloučení s evropským provozovatelem burz Euronext. Nasdaq Stock Market zase usiluje o převzetí londýnské burzy LSE.

Akcionáři CBOT dostanou za každou svou akcii 0,3006 akcie CME, mohou si ale také odhlasovat, že místo akcií si vezmou peníze. CME je však ochotna v penězích vyplatit maximálně tři miliardy dolarů. Po skončení transakce budou mít akcionáři CME v nové firmě asi 69 procent akcií. Zbývající podíl 31 procent připadne na současné akcionáře CBOT.

Novým šéfem sloučeného podniku se stane Terrence A. Duffy, který je teď šéfem CME. Šéf CBOT Charles P. Carey bude místopředsedou správní rady nové firmy. Ta ponese název CME Group.

O sloučení nebo navázání spolupráce se jedná i mimo USA. Nasdaq podle informovaných zdrojů jedná o alianci s japonským provozovatelem Jasdaq, i když firmy samy žádná jednání nepotvrdily. O případném nákupu některého z konkurentů v posledních týdnech hovořila také burza New York Board of Trade (NYBOT) i její konkurent Chicago Board Options Exchange (CBOE).

I když situace na trhu není příznivá a ceny klesají, což se stalo třeba v září, burzy přesto profitují. Profesionální obchodníci, převážně z řad takzvaných hedgeových fondů, zadávají větší počet obchodních pokynů, aby měli zisk i z nepatrných pohybů cen. Větší obchodní aktivita znamená vyšší příjmy pro provozovatele burz.

CBOT například uvedla, že ve třetím čtvrtletí činil průměrný denní počet zobchodovaných kontraktů 3,2 milionu. Proti stejnému období loni to znamená vzestup o 23 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK