Na východě Čech bylo ve středu bez elektřiny 180.000 odběratelů

19.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 19. října (ČTK) - Rozsáhlý výpadek elektřiny na východě Čech zasáhl ve středu večer v šesti okresech asi 180.000 odběratelů. Představuje to zhruba 28 procent klientů, které skupina ČEZ v 11 okresech regionu má. Řekla to mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Příčinou výpadku byla porucha na systému ochran transformátoru velmi vysokého napětí v rozvodně Neznášov u Jaroměře. Výpadek obdobného rozsahu a příčiny se na východě Čech stal naposledy před 15 lety. Škody energetici zatím nevyčíslili. "Situaci dál analyzujeme," řekla Beránková.

Bez proudu se ve středu v asi 18:45 ocitli lidé na Královéhradecku, Náchodsku, Jičínsku, Trutnovsku, Semilsku a v části Pardubic. Dodávky se energetikům podle Beránkové podařilo všem zákazníkům obnovit ve 20:07. V Hořicích na Jičínsku se však všichni odběratelé podle zjištění ČTK dočkali proudu až po více než třech hodinách. Podle tvrzení mluvčí byla v Hořicích důvodem výpadku jiná porucha. První dodávky energetici začali obnovovat asi po půl hodině. Nejdříve se proudu dočkali lidé ve stotisícovém Hradci Králové.

V krajském městě výpadek zastavil trolejbusy, které zajišťují zhruba třetinu přepravy ve městě a jezdí na hlavních linkách. "Srovnat provoz trolejbusů podle jízdního řádu se nám podařilo až v závěru dne. Obdobný výpadek nepamatuji," řekl dopravní náměstek podniku Vladimír Pejřil.

Plné ruce práce měli i hradečtí hasiči, kteří vyjížděli k vyproštění lidí uvězněných ve výtazích. Chod hradecké fakultní nemocnice výpadek neohrozil, protože nemocnice spustila záložní dieselagregát na výrobu proudu. V Hradci Králové způsobil výpadek elektřiny také potíže v dopravě. Na silničním okruhu přestaly jít semafory a na vedlejších silnicích se tvořily kolony.

Ač zřejmě nejdéle byly bez proudu Hořice, výroba na druhé směně v místní textilce Mileta se nezastavila. "Jsme napojeni na jiné elektrické vedení, které výpadek naštěstí nezasáhl. Ačkoliv v Hořicích byla tma, naše tkalcovna běžela normálně," řekl výrobní ředitel Milety Josef Vydra.

Poslední velký výpadek elektřiny zasáhl Českou republiku letos v červenci. Důvodem bylo extrémně teplé počasí, dvě závady v tuzemské síti a přerušení elektrického vedení mezi Slovinskem a Itálií. Státní společnost ČEPS proto musela kvůli přetížení sítě vyhlásit stav nouze a řada podniků musela zastavit výrobu. Domácností se výpadek proudu dotkl tím, že pro ně bylo dočasně odpojeno hromadné dálkové ovládání ohřevu teplé vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK