Pražské firmy mohou využít vědomosti zahraničních studentů

19.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Pražské firmy mají možnost získat na odbornou stáž studenty prestižních zahraničních vysokých škol. Odborná praxe trvá od dvou měsíců až do 1,5 roku. Stážisté mohou firmám pomoci při hledání zahraničních partnerů nebo při zakládání poboček v cizině. Pomoc se zprostředkováním stáží a výběrem studentů podnikatelům nabídla nezisková studentská organizace AIESEC, která spolu s Hospodářskou komorou hlavního města Prahy dnes pro zájemce organizovala seminář.

"Zaměstnavatelé si mohou přesně nadefinovat, co by měl stážista umět, na jakou pozici by měl nastoupit a jakou odbornou kvalifikaci či vzdělání by měl mít. Určí si také na jak dlouhou dobu jej chtějí zaměstnat," řekla Petra Vondráčková z pražské pobočky organizace AIESEC.

Na základě požadavků a nároků zaměstnavatele AIESEC vybere nejvhodnější kandidáty a firmě je předloží. Stážisté mohou být až z 95 zemí světa a jde především o absolventy ekonomických škol. Po nalezení kandidáta, jeho představení a schválení vyřídí AIESEC víza, ubytování a pracovní povolení, pokud jde o zaměstnance mimo unii.

Praktikanti mohou odbornou praxi vykonávat v oblasti marketingu a obchodu, informačních systémů a technologií, vzdělávání nebo v sociální sféře u neziskových organizací.

Zaměstnavatel s vybraným kandidátem uzavře pracovní smlouvu na dobu určitou se všemi náležitostmi, včetně specifikace platu, délky zkušební a výpovědní lhůty. Minimální plat je 12.500 korun. "Tato minimální částka je, dá se říct, na přežití, ale na druhou stranu my nechceme, aby sem praktikanti jezdili kvůli penězům, ale kvůli zkušenostem," řekla Vondráčková.

Se zprostředkovatelskou organizací uzavře firma smlouvu o zprostředkování, za které zaplatí poplatek. V případě stáží v délce do devíti měsíců činí poplatek 9500 korun, u stáží delších je to 11.500 korun. Zprostředkovateli také zaplatí jednorázový poplatek 4500 korun za zařazení do databáze. Poplatky slouží k pokrytí nákladů na provoz organizace, doplnila Vondráčková.

K přijetí zahraničního praktikanta mají čeští podnikatelé různé důvody. Většinou chtějí využít znalostí studentů v oblasti IT, kteří jim za nízkou mzdu předají vědomosti z cizích zemí a umožní přístup k novým informacím. Chtějí také zlepšit znalosti cizího jazyka zaměstnanců. Významným motivem je možnost založení pobočky v zemi, ze které stážista pochází. Firmy se někdy rozhodnou zaměstnat více stážistů najednou. "Jde zpravidla o větší společnosti, kterým se vyplatí zaučit společně více nových lidí," poznamenala Vondráčková. Cizinci pak vytvářejí ve firmě celé pracovní týmy.

AIESEC je největší mezinárodní nezisková studentská organizace. V Česku působí už 40 let a má zde osm poboček. Za dobu svého působení v ČR zprostředkovala téměř 2800 stáží. Ročně zajistí 200 praxí pro zahraniční studenty u českých firem. Jen v pražských firmách se za rok vystřídá průměrně 50 stážistů. Nyní je jich v hlavním městě 30.

Nabídka spolupráce podnikatelů s AIESEC je jednou z aktivit Hospodářské komory hlavního města Prahy v rámci projektu EuroChamber. Pražská hospodářská komora otevřela pro podnikatele také portál s informacemi o mezinárodních obchodních misích, o zahraničních veletrzích, konferencích a konkrétních zahraničních nabídkách a poptávkách. Portál je na adrese www.komorapraha.cz/zahranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK