IMS: Spotřeba léků do září klesla o pět pct na 308 milionů kusů

19.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Spotřeba léků v České republice klesla od loňského října do letošního září meziročně o pět procent na 308 milionů balení. Ve finančním vyjádření trh stagnoval, výdaje dosáhly necelých 40 miliard korun. Na setkání s novináři to řekl ředitel společnosti IMS Health pro Českou republiku a Slovensko Radek Procházka. Prodej je vyjádřen v cenách výrobce, nezahrnuje tedy přirážku distributorů a lékáren, která může činit až 29 procent.

"Pokles množství prodaných léčiv v českém zdravotnictví lze interpretovat jako výsledek restriktivních opatření ministerstva zdravotnictví na předepisování léků a nové lékové vyhlášky s platností od ledna a dále srpna tohoto roku," domnívá se výkonná ředitelka Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS) Jana Mikotová. Dodala, že tato opatření snížila dostupnost léčiv pro české pacienty. Vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

Meziroční pokles spotřeby léčiv v počtu balení o pět procent je nejhlubší od roku 2001, poznamenala Mikotová. V roce 2001 trh podle ní stagnoval, o rok později se propadl o tři procenta, v roce 2003 vzrostl o pět procent, v dalším roce vykázal růst o procento a loni o dvě procenta. V letošním roce se zatím vývoj prodeje podle počtu balení stále snižuje. "V 1. čtvrtletí to meziročně bylo dokonce o 11 procent," doplnila ředitelka MAFS.

Podle počtu balení se podle Procházky nejvíce prodávají léky na kardiovaskulární onemocnění, dále léky na léčbu centrálního nervového systému a trávicího systému. Ve finančním vyjádření se mezi tři nejdražší skupiny dostávají léky proti rakovině.

Celosvětový trh léčiv mírně roste, podle údajů IMS Health o pět procent ročně. V Evropě trh roste o čtyři procenta, v Severní Americe o pět procent, v Latinské Americe o 12 procent a v Japonsku a Austrálii o tři procenta za rok.

Společnost IMS Health se celosvětově zabývá vývojem farmaceutického trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK