IEA: OPEC se rozhodl snížit těžbu v nevhodnou dobu

20.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. října (ČTK) - Dnešní rozhodnutí ropného kartelu OPEC snížit těžbu přišlo v nevhodnou dobu, protože na severní polokouli začíná topná sezona se zvýšenou poptávkou po palivech. Na světovém trhu s ropou tak přetrvává riziko napětí mezi nabídkou a poptávkou, uvedl šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Claude Mandil.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dnes ráno dohodli na snížení denní těžby ropy o 1,2 milionu barelů a někteří z nich naznačili, že by v zájmu podpory cen přivítali i další omezení. Rozsahem redukce ropný kartel překvapil, protože se všeobecně čekalo snížení o milion barelů.

Jde o první snížení těžebních limitů kartelu za více než dva roky. OPEC se tak rozhodl proto, aby zabránil cenám ropy v prudkém poklesu z letních rekordních hodnot. Ceny dnes reagovaly růstem o půl dolaru za barel, poté ale tento nárůst snížily na polovinu.

"Pravděpodobně je to nejhorší doba pro omezení těžby," reagoval Mandil. "Blíží se topná sezona a v zásobování trhu je stále hodně rizik," dodal. Podle šéfa IEA dal OPEC světu signál, že chce držet světové ceny ropy na nynější úrovni, kterou ale IEA považuje za stále velmi vysokou.

"Znepokojující je, že OPEC nechce, aby ceny klesly pod 60 dolarů za barel. Když na nich ceny byly před rokem, ministři OPEC říkali, že jsou příliš vysoké," citovala Mandila agentura Reuters.

Ve 14 hodin SELČ stál barel americké ropy 58,85 dolaru a proti závěrečné ceně ze čtvrtka byl dražší o 35 centů. Růst ceny podle analytiků omezily pochybnosti ohledně dodržování dohody.

OPEC naposledy snížil těžbu v dubnu 2004, tehdy se ale ropa prodávala za méně než 40 dolarů za barel. OPEC tvrdí, že cenový pokles byl příliš rychlý, a proto je nutné ceny stabilizovat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK