Akcie ČEZ ve středu definitivně zamíří na varšavskou burzu

24.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Akcie energetické společnosti ČEZ se od středy budou obchodovat v Polsku. O definitivním zařazení rozhodlo představenstvo Varšavské burzy cenných papírů v pondělí. Sdělil to finanční ředitel ČEZ Petr Vobořil. ČEZ letos vstup na varšavskou burzu o několik měsíců posunul.

"Vstup společnosti ČEZ na varšavskou burzu je iniciován zájmem využít možností, které skýtá rozvinutý kapitálový trh v Polsku. Díky tomuto kroku budou mít k investicím do akcií ČEZ přístup i polské penzijní fondy, jinak regulatorně poměrně omezené v investicích mimo Polsko," uvedl Vobořil.

Polské investiční a penzijní fondy mají k dispozici celkem asi 60 miliard dolarů, tedy přes 1,3 bilionu korun. Nyní jsou na trhu ve Varšavě akcie sedmi zahraničních společností v čele s Bank Austria, která má z firem obchodovaných ve Varšavě dosud největší tržní hodnotu téměř 20 miliard dolarů. Na polském kapitálovém trhu dosud akcie velké energetické společnosti chyběly.

"Podle tržní kapitalizace je Varšava největší burzou v regionu, naše akcie budou likvidnější, dojde také k větší diverzifikaci akcionářské struktury a cenné papíry se tak stanou stabilnějšími," doplnil Vobořil. Celková tržní kapitalizace společností obchodovaných na Varšavské burze cenných papírů činila ke konci letošního června zhruba 94,5 miliardy eur. Podle Vobořila si zástupci firmy na setkáních s polskými investory několikrát ověřili, že duální listing akcií v Polsku je smysluplný.

Vedení ČEZ původně předpokládalo, že umístí akcie na varšavské burze v červnu. Jako důvod odkladu tehdy uvedlo nestabilitu na trhu, která souvisela s prudkými výkyvy cen emisních povolenek oxidu uhličitého.

ČEZ je největší firmou obchodovanou na pražské burze s celkovou kapitalizací kolem 500 miliard korun. Firma je největším českým výrobcem a distributorem elektřiny a je nejziskovějším domácím subjektem. Za první pololetí ČEZ hospodařil s čistým ziskem 16,4 miliardy korun. Rozsáhlé aktivity v energetice má skupina také v zahraničí, a to včetně Polska. Tam vlastní dvě elektrárenské společnosti Elcho a Skawina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK