Co týden dal?

27.10.2006 | , Finance.cz
Press centrum


České i americké akcie na vzestupu, ředitel Enronu s vysokým trestem, Spolana a Aero Vodochody mění majitele, největším inzerentem Vodafone, Británie omezuje přístup na pracovní trh. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americkým akciím se daří. Nejsledovanější americký i světový akciový index Dow Jones v průběhu celého týdne posiloval a překonal tak své dosavadní historické maximum. Za posledních 17 obchodních dnů se DJI dostal na nový rekord 12krát. Důvodem pro vzestup byly především nižší ceny benzinu, vzestup některých titulů a blížící se svátky.
  • Světová obchodní organizace má v plánu vytvořit tříčlennou komisi pro přezkoumání čínských pravidel pro dovoz automobilových součástek, které nepoctivě omezují přístup na čínský trh. Mělo by jít o první oficiální vyšetřování obchodní politiky Pekingu, ke kterému WTO přistoupí od přijetí Číny v roce 2001.
  • Jeffrey Skilling, bývalý generální ředitel americké společnosti Enron, byl za účetní podvody a další trestné činy odsouzen na 24 let a čtyři měsíce. Vynesením rozsudku vyvrcholil případ jednoho z největších firemních skandálů v USA, který znamenal jeden z největších bankrotů americké historie.
  • Velká Británie oznámila, že omezí přístup na svůj pracovní trh občanům z nově přistoupivších zemí EU, tj. Bulharům a Rumunům. Doposud jako jeden z mála členů EU byla k občanům nových členů Unie zcela otevřená.
  • Mezi investory se šíří obavy. On-line obchody s akciemi jsou totiž stále častěji terčem kybernetických pirátů, především z východní Evropy a Asie. Jeden z nejznámějších internetových obchodníků s akciemi, společnost E-Trade, přišel jen za poslední tři měsíce díky hackerům o osmnáct miliónů dolarů.
  • Miliardové ztráty zaznamenala automobilka Ford za třetí čtvrtletí letošního roku. Pokles prodeje nákladních vozů, výdaje související se snižováním počtu zaměstnanců a odpisy hodnoty některých aktiv způsobily společnosti ztrátu ve výši 5,8 mld. dolarů, tj. více než 130 mld. korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Již jen týden máte možnost uzavřít smlouvu o stavebním spoření u Buřinky s prémií až 1 000 Kč. Ke každé nově uzavřené smlouvě do konce října je možné získat prémii ve výši 50 % úhrady za uzavření smlouvy, maximálně však 1 000 Kč. Podmínkou je vložit na smlouvu minimálně 5 % z cílové částky, a to nejpozději do 31.10.2006. K nově uzavřené smlouvě dále získáte zdarma vedení účtu v roce uzavření a ke smlouvám uzavřeným od 16.10.2006 do konce roku získáte navíc stylovou sportovní tašku. Čerpejte tři výhody najednou.

 

Posledních 7 dní doma

  • Petrochemický holding Unipetrol, jehož majoritním vlastníkem je polská skupina PKN Orlen, podepsala s polskou chemičkou Anwil smlouvu o prodeji svého podílu ve Spolaně Neratovice. Za zhruba 82 % akcií inkasuje Unipetrol více než 640 milionů korun.
  • Česká národní banka v nové čtvrtletní prognóze snížila odhad růstu HDP v letošním roce na 5,8 až 6,6 procenta, naopak jej zvýšila pro rok 2007. Příští rok by tak ekonomika měla růst o 4,4 až 6,6 procenta. Nová prognóza, stejně jako ta červencová, počítá s postupným nárůstem úrokových sazeb
  • Akcie energetické společnosti ČEZ se začaly ve středu obchodovat na Varšavské burze cenných papírů. Obchodní den pak zahájily mohutným posilováním, a to nejen na polské, ale i na pražské burze, když překonaly své historické maximum. V průběhu čtvrtečního obchodování úspěšně atakovaly hranici 900 Kč.
  • Mobilní operátor T-Mobile zahájil veřejné testy digitálního televizního vysílání pro mobilní telefony, když v rámci dvouměsíčního testování nabídl službu 250 zákazníkům a zaměstnancům. S komerčním spuštěním služby firma počítá v průběhu příštího roku.
  • Téměř 33 miliard korun dosáhly hrubé výdaje firem na reklamu za první tři čtvrtletí letošního roku, což v meziročním srovnání znamená nárůst zhruba o 15,5 procenta. Největším zadavatelem inzerce se stal Vodafone, který za reklamu utratil 1,17 miliardy korun.
  • Čeští řidiči by se měli dočkat kvalitnějších pohonných hmot a služeb na čerpacích stanicích Benziny. Společnost Unipetrol totiž hodlá 102 z celkového počtu tří set prodejen modernizovat a přejmenovat na "Benzina Plus". Do změny značky by měla investovat 1,3 miliardy korun.
  • Do klíčových projektů plánují v příštím roce České dráhy investovat zhruba 2,71 miliardy korun. Čtyři pětiny z této sumy (2,2 mld. Kč) půjde na modernizaci vozového parku v osobní i nákladní dopravě.
  • Tuzemský výrobce letadel, společnost Aero Vodochody, mění majitele. Vláda na svém středečním zasedání rozhodla, že podnik i s jeho desetimiliardovým dluhem prodá za 2,9 mld. korun společnosti Oakfield z investiční skupiny Penta.
  • Pražská ulice Na Příkopě je osmnáctou nejdražší ulicí světa. Vyplývá to z každoroční studie poradenské firmy Cushman&Wakefield. Postavení nejdražší ulice světa si udržela newyorská Pátá avenue před hongkongskou Causeway Bay a pařížskou Champ Elysées.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Přemýšlíte o pořízení vlastního bydlení? Základem financování bytu či rodinného domku je nejčastěji hypotéka. Na našem serveru naleznete v sekci Bydlení přehledné srovnání všech hypotečních úvěrů na našem finančním trhu nabízených. Nyní v novém designu a s novým přehlednějším srovnávačem.
  • Tento týden jsme sekci Pojištění obohatili o přehled pojišťoven nabízejících cestovní pojištění. Najdete zde na jediném místě souhrnný přehled všech potřebných informací včetně základního pojistného, možností připojištění i odpovídajících limitů.
  • JIž tradičně sekce Penze nabízí informace o penzijních fondech. Od tohoto týdne máte však možnost využít i novou funkci srovnání, která je umístněná nad původním seznamem.
  • Vánoce a s nimi i nákupy vánočních dárků se blíží. Řada z nás tak začíná řešit otázku, kde na dárky vzít. Stále více oblíbeným řešením je vzít si úvěr. Na financování levnějších dárků jsou určeny kreditní karty či kontokorentní úvěry, na dárky dražší pak spotřebitelské úvěry. Důležité údaje o nich, jako jsou úrokové sazby, či poplatky za poskytnutí, najdete zaktualizované v sekci Bankovnictví.
  • Banky, spořitelny, pojišťovny, leasingové společnosti, obchodníci s cennými papíry a jiné finanční instituce se musí pohybovat v rámci legislativně vymezených pravidel. Někdy je dobré se s nimi seznámit. Proto vám nabízíme aktuální znění zákonů ze světa obchodu a financí.


POVINNÉ RUČENÍ S DÁRKEM!

Prvních 30 účastníků/>, kteří si v období od 1.10.2006 do 31.12.2006 sjednají on-line povinné ručení u České podnikatelské pojišťovny, získá nejen slevu na pojistném ve výši 7 %, ale také jako dárek cestovní obal na oblek.


Fintriky

Přestože tuzemské svahy jsou ještě sněhem nedotčeny, mnozí už přemýšlí o tom, kde stráví pár dní zaslouženého volna. Lyžařská střediska se již připravují na nadcházející sezónu a zvýšený nápor turistů - lyžařů. Ovšem stále více návštěvníků nejezdí pouze brázdit svahy, ale v některém z horských středisek přečkává vánoční svátky a očekává příchod Nového roku. Ani my jsme nenechali nic na poslední chvíli a již s předstihem jsme se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnovali zimní dovolené. Nejprve jsme se podívali na tuzemské svahy, poté zamířili do zahraničí. Nechyběli ani Vánoce a Silvestr na horách. Poslední páteční článek pak byl věnován slevám a bonusům některých cestovních kanceláří.

Anketa

Bankovnictví zažívá v posledních letech velký boom, o čemž svědčí zvyšující se zájem o bankovní produkty. Roste zejména popularita úvěrových produktů. To si uvědomují nejen samotné banky, ale i karetní asociace, které chtějí příští rok nabídnout předplacené platební karty. Jaký zájem bude o tento produkt, zatím není zcela jasné, přesto mnohé vyplývá z výsledků naší pravidelné ankety. Jaké tedy byly odpovědi na otázku: "Využijete nových předplacených kreditních karet?"

  • Ano, je to dobrý nápad - 26 %
  • Ne, je to zbytečné - 26 %
  • Nevím, záleží na podmínkách - 48 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum