Povinné ručení zase o něco dražší

10.11.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Zatímco podle policejních statistik nový silniční zákon přispěl ke snížení nehodovosti, na sazby povinného ručení to žádný vliv nemělo. Ty jsou zase v průměru o nějakou tu korunu vyšší. Měly pojišťovny ke zvyšování důvod?

Přesně v polovině letošního roku nabyl účinnosti novela silničního zákona upravující provoz na pozemních komunikacích. Jeho primárním úkolem bylo zvýšit bezpečnost na našich silnicích. A prvních několik týdnů ukázalo, že cíl se daří naplnit. Alespoň podle policejních statistik, které v meziročním srovnání vykazovaly z pohledu nehodovosti přijatelnější čísla. Ubylo mrtvých i zraněných, nižší byly i celkové škody.

Samotné pojišťovny po schválení zákona a zveřejnění prvních nehodových čísel nevylučovaly, že zavedení bodového systému bude mít pro občany pozitivní vliv na výši sazeb povinného ručení (srovnání povinného ručení). Skutečnost je však jiná. Stejně jako každý rok, i tentokrát po zveřejnění sazebníků je vidět nárůst sazeb. I když díky dalším segmentacím a zvýhodněním některých skupin řidičů existují určité výjimky. Co stojí za zvýšením sazeb?

Návrat k bezohlednosti
Jedním z hlavních důvodů byly pouze krátkodobý dopad bodového systému, resp. obav českých řidičů o ztrátu bodů. Samotné policejní statistiky ukazují, že po prudkém poklesu počtu nehod v červenci a srpnu se situace postupně vrátila do starých kolejí. Počty nehod vykázané v září a říjnu nijak výrazně nevybočují od stavu ve stejném období roku loňského.

Když se čísla nerovnají
Navíc, policejní statistiky se od těch pojišťovacích dosti liší. Rozpor je zcela logický. Policie eviduje pouze škody, resp. nehody, ke kterým je přizvána. Podle nového zákona není řidič povinen přivolat k nehodě policii, pokud škoda nepřesáhne 50.000 korun. A nechce-li řidič riskovat pokutu a ztrátu bodů, ani tak neučiní. Ovšem pojišťovně je nahlášeno každé uražené zrcátko, každý drobnější ťukanec při couvání na parkovišti.

Navíc policejní statistiky zohledňují pouze majetkové škody, nikoliv škody na zdraví, které jsou z povinného ručení také hrazeny. A právě náklady na léčení zraněných účastníků nehody nebo doživotní renty dosahují několikanásobně vyšších částek, než jsou zdemolované plechy. Databáze pojišťoven se záznamy o nehodách a jejich škodách je tak daleko rozsáhlejší a má, pokud jde o rozsah škod, větší vypovídací hodnotu než ta policejní.

Tabulka: Srovnání povinného ručení v jednotlivých čtvrtletích

Ukazatel 3Q 2005 2Q 2006 3Q 2006 Index 3Q/06 k 3Q/05 Index 3Q/06 k 2Q/06
Počet pojištěných vozidel * 5 441 245 5 556 732 5 592 504 102,8 100,6
Počet pojistných událostí ** 77 496 77 471 70 447 90,9 90,9
Pojistné události (v tis. Kč) 2 483 276 2 634 124 2 390 715 96,3 90,8

* stav k poslednímu dni daného období
** započteny pouze pojistné události vzniklé v daném období bez ohledu na období, v němž byly nahlášeny, podle stavu ke dni zjišťování

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Podíly čísel leccos napoví
Z údajů uvedených v předcházející tabulce můžeme prostým dělením dostat zajímavá čísla. Prvním z nich je nehodovost (počet všech pojistných událostí na počet pojištěných vozidel), která se ve 3. čtvrtletí letošního roku, v porovnání s 3. čtvrtletím roku loňského snížila o zhruba 12 %. Ovšem tento pokles je kompenzován růstem průměrné škody na jednu pojistnou událost (podíl pojistných událostí a jejich počtu). Porovnáme-li výsledky třetích čtvrtletí letošního a loňského roku, pak nárůst činí téměř 2000 korun (z 32.044 Kč na 33.936 Kč).

Sazby nerostou bezdůvodně
Vzrůstající trend u průměrných škod potvrzují nejen statistiky, ale i samotní zástupci pojišťoven. „Je to zapříčiněno dražšími auty, dokonalejšími a sofistikovanějšími komponenty, vyššími náklady na léčení těch, kteří jsou v rámci dopravní nehody zraněni“ vysvětluje Václav Bálek z České pojišťovny. Svou roli hraje i inflace a rostoucí příjmy obyvatelstva, ze kterých se následně vypočítává renta a ušlý zisk.

A neměly bychom zapomenout ani na nehody, které čeští řidiči způsobí v zahraničí. I v těchto případech nejsou pojišťovny zproštěni od placení. Podle Marka Vícha z Kooperativy vyplatila jejich pojišťovna ve třetím čtvrtletí letošního roku na zahraničních pojistných událostech v meziročním srovnání o 40 % více. A právě všechny výše uvedené faktory pojišťovny při stanovování nových sazeb zohledňují.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ