Přečtěte si návod na uplatnění daňové úlevy!

14.11.2006 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte-li sjednané penzijní připojištění, využijte možnosti snížení základu daně až o 12.000 Kč. Nevíte jak na to? Nabízíme vám návody jak  postupovat u jednotlivých penzijních fondů.

Již v minulém týdnu v článku Státní podpory zvyšují přitažlivost produktů jste se mohli dozvědět o možnosti využití daňových úlev u penzijního připojištění. Vzhledem k tomu, že je listopad nejzažší okamžik k provedení změny, rozhodli jsme se u jednotlivých penzijních fondů zjistit, jak přesně postupovat v případě tohoto požadavku. Tady jsou výsledky.

Allianz penzijní fond
Allianz nabízí službu Daňový automat, která umožňuje automatické navýšení příspěvku na konci roku. Služba není nároková a využití závisí pouze na vašich platebních možnostech. Službu si lze sjednat na pobočce penzijního fondu. Pokud byste stáli pouze o jednorázové navýšení lze tak učinit smluvně na pobočce formou mimořádné úložky.

ČSOB penzijní fondy Stabilita a Progres
Oba penzijní fondy pod hlavičkou ČSOB nabízejí programy zajišťující maximální využití státních výhod. U Stability se tento program nazývá Komfort, u Progresu Optimum. Co se však neliší je nutnost platit příspěvky převodem z účtu. Je stanovená pevná úložka 500 Kč, která nárokuje nejvyšší státní příspěvek. Na konci roku se pak příspěvek navýší na 12.000 Kč a umožní tak využít maximální daňovou úlevu. Pokud však nechcete platit 500 Kč měsíčně, musíte na konci roku zvýšit příspěvek a pak ho v lednu zase snížit.

Generali penzijní fond
U tohoto penzijního fondu je nutné písemně požádat o změnu smlouvy. Učinit tak můžete pomoci změnového formuláře či formou dopisu. Nezapomeňte ovšem, že nestačí požádat pouze o zvýšení, ale také o snížení příspěvku na částku, kterou si budete přát platit v budoucnu. Zda změna proběhla v pořádku se můžete dozvědět na telefonním čísle 221 091367.

ING penzijní fond
Služba Daňové optimum vám taktéž usnadní dosažení maximální daňové úlevy. Této služby dosáhnete vyplněním a podepsáním Dodatku ke smlouvě. Ten si můžete stáhnout na stránkách nebo lze změnu provést i on-line.

Penzijní fond České pojišťovny
Penzijní fond letos zaslal svým účastníkům předvyplněný formulář, kterým lze provést daňovou optimalizací. Jedná se o dodatek ke smlouvě, který si jinak můžete stáhnout na jejích internetových stránkách ve formátu pdf nebo ho lze vyzvednout na pobočce.

Penzijní fond České spořitelny
Penzijní fond České spořitelny nabízí ke sjednání službu Maximum, kdy na konci roku dojde k automatické úpravě příspěvku. Využití této služby není závazné. Lze si ji sjednat pomoci formuláře, který najdete na stránkách, na pobočce, přes infolinku či Servis 24.

Penzijní fond Komerční banky
Je zapotřebí vložit mimořádnou úložku a zaslat informaci fondu. Oznámení stačí poslat formou e-mailu na adresu evidence@pf-kb.cz, kde uvedete číslo smlouvy a vysvětlení, že se jedná o mimořádnou úložku z důvodu dosažení maximální daňové úlevy za dané období. Kvůli kontrole si můžete pak zavolat na číslo 272 173 173.

Winterthur penzijní fond
Pokud si chcete pomoci penzijního připojištění co nejvíce snížit daňový základ u Winterthuru, stačí na stejný účet, na jaký posíláme běžné příspěvky, vložit potřebnou částku k dosažení ročního součtu 18.000 Kč. Poté to nezapomeňte písemně oznámit penzijnímu fondu a to buď formou dopisu či faxu. Zhruba po pěti dnech (než budou peníze na účet vloženy) si zavolejte na infolinku a ujistěte, zda všechno proběhlo tak jak mělo.

Zemský penzijní fond
Vložení dostatečné částky k uplatnění maximálního daňového odpočtu lze provést i u tohoto penzijního fondu. Stačí pouze uhradit tuto částku na účet a písemně či telefonicky nahlásit fondu. Na vyžádání pak obdržíte Dodatek ke smlouvě, který přiložíte v březnu k daňovému přiznání.

Pro jistotu ještě připomenu, že daňový odpočet se provádí ze základu daně a ne z celkové daňové povinnosti. Proto se výhoda plynoucí z této státní úlevy musí stanovit u každého daňového pásma samostatně. Zatímco lidé s nejnižšími příjmy si mohou snížit daň o 1.440 Kč u těch nejvíce vydělávajících je to až 3.840 Kč.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY