Osvědčí se flexikurita i v jiných zemích EU?

15.11.2006 | , Finance.cz
EU


V rámci evropské strategie zaměstnanosti se státy EU již léta snaží hledat způsoby, jak posílit schopnost svých pracovníků a firem předvídat a zvládat změny. Novým nástrojem podpory, který při snižování nezaměstnanosti již s úspěchem použilo Dánsko, by mohla být tzv. flexikurita.

Poprvé byla flexikurita zavedena v devadesátých letech v Dánsku předsedou Strany evropských socialistů Poulem Nyrupem Rasmussenem a výsledkem bylo snížení dánské nezaměstnanosti a posílení ekonomiky. Úspěchu při použití flexikurity si okamžitě všimly jiné členské státy Evropské unie a projevily o tento systém podpory v nezaměstnanosti zájem.

Podle Strany evropských socialistů se dá flexikurita popsat jako systém podpory v nezaměstnanosti spojený se silnou aktivní politikou na trhu práce a jasně stanovenými právy a povinnostmi. Jedná se především o podporu při hledání pracovních míst nezaměstnanými při využití pomoci sociálních partnerů a úřadů práce, o zaběhnutý systém péče o děti a staré lidi, o veřejnou politiku spojující pracovní a rodinný život, o přistup k vzdělávání a celoživotnímu zvyšování kvalifikace pro pracující i pro nezaměstnané, o veřejnou politiku podporující flexibilitu a bezpečnost v rámci aktivního stárnutí a eliminace diskriminace na základě věku a pohlaví, o politiku mobility v rámci regionu a o zvyšování zapojenosti sociálních partnerů do politiky nezaměstnanosti.

Mezi hlavní přednosti při použití flexikurity patří především razantní zvýšení počtu a zároveň kvality volných pracovních míst. Toto znásobení počtu pracovních míst se také následně kladně projeví na snížení nezaměstnanosti a posílení ekonomiky dané země. Pro dosažení těchto cílů je však v zemi potřeba určitým způsobem zkombinovat aktivní politiku trhu práce, celoživotní vzdělávání a silnou sociální ochranu pracovníků.
 

Tabulka: Průměrná doba setrvání u jednoho zaměstnavatele v letech 1992 a 2000 [roky]


Zdroj: Auer & Casez

 
Vzhledem k tomu, že v současné době neexistuje obecně platný model řízení nezaměstnanosti použitelný ve všech členských zemích Evropské unie, začala Evropská rada uvažovat o zapojení flexikurity do evropské strategie zaměstnanosti a vyzvala Evropskou komisi, členské státy a sociální partnery k nalezení nových způsobů posílení společných zásad flexikurity. Evropská komise má tedy do konce roku 2006 za úkol vypracovat podrobnou zprávu o rovnováze mezi flexibilitou a jistotou zaměstnání (čili o flexikuritě).

 

Zdroj: Zastoupení Evropské komise v České republice, EurActiv.sk

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát