ČT: T-Mobile zastavil vybírání záloh k tarifním smlouvám

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile zareagoval na kritiku Sdružení obrany spotřebitelů a zastavil vybírání záloh k tarifním smlouvám se zákazníky. Od Nového roku navíc začne vracet vybrané zálohy. Konkurenční operátor Telefónica O2 naproti tomu o vracení záloh neuvažuje. Dnes to uvedla Česká televize. Takto vybrané peníze si operátoři ponechávali po dobu trvání smlouvy, což může být i několik let.

Telefónica O2 vybírá zálohy zhruba od 200 do 3,5 tisíce korun, T-Mobile vybírá 500 korun. Vybírání záloh považují podle ČT za neetické právníci i Sdružení obrany spotřebitelů. T-Mobile změnil svůj postoj, protože se stal členem registru dlužníků a zálohy teď bude vybírat jen u těch klientů, u kterých je riziko, že nebudou platit měsíční paušály. "Záloha u těch klientů, které my vyhodnotíme jako potenciálně rizikové, bude činit oněch 500 korun a bude vratná ve čtvrté faktuře," řekla ČT mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Telefónica O2 zálohy vybírá a vrací je až po ukončení smlouvy. "My v současné době zvažujeme, že bychom zkrátili tu dobu, po kterou je vybírána právě záruka na naše služby," řekl ČT mluvčí firmy Martin Žabka. Pokud se Telefónica O2 rovněž nerozhodne vracet zálohy, je na ni SOS připraveno podat žalobu, uvedla ČT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK