Plzeňský obchodník s diamanty vstoupil na burzu v Antverpách

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 21. listopadu (ČTK) - První česká společnost, plzeňská Diamonds International Corporation a.s. (D.I.C.), vstoupila na diamantovou burzu v Antverpách. Její předseda představenstva Přemysl Synek se stal členem Beurs voor Diamanthandel, jedné z nejstarších diamantových burz na světě. ČTK to řekla Ivana Křížková z agentury Intensity, která firmu mediálně zastupuje.

"Členstvím na burze získává obchodník s diamanty především prestiž. Je to elitní klub. Dalším benefitem jsou širší možnosti obchodování, které získáváme tím, že se můžeme s obchodníky potkat osobně přímo na burze," uvedl Synek. Diamantová burza byla založená v roku 1904. Člověk žádající o členství musí mít jako obchodník s diamanty určitou historii, musí doložit obraty obchodu, stát se akcionářem burzy a projde bezpečnostním řízením. Za příchozího člena se musí zaručit dva členové burzy, jeho jméno a fotografie je několik týdnů zveřejněna na nástěnce na burzy. Pokud by v této době kdokoliv z členů burzy vyslovil proti vstupu žadatele, členství nezíská.

D.I.C., která má podle Synka ambice stát se lídrem v obchodování s diamanty ve střední Evropě, byla založena na podzim roku 2005 jako ryze česká společnost, která se specializuje na obchod s broušenými diamanty a na výrobu a prodej diamantových šperků. Zhruba 80 procent obratu tvoří výroba a obchod s diamantovými šperky, zbytek poradenství a prodej investičních diamantů. Měsíčně prodá zhruba 60 karátů broušených diamantů. Hmotnost diamantu je udávána v karátech, přičemž jeden váží 0,2 gramu. Po ČR a Slovensku rozšiřuje D.I.C. působnost také do Polska a Německa.

Každý drahý kámen od D.I.C. je certifikován Českou gemologickou laboratoří (ČGL), nejvyšší českou autoritou na certifikaci drahých kamenů. Zvláštností je, že D.I.C. přikládá certifikáty také ke kamenům, které jsou zasazeny do šperku. "Tento postup je ve světě zcela ojedinělý a je reakcí na současný stav trhu s diamanty v České republice," dodal Synek.

"D.I.C. velmi dobře známe. Jako speciální firma, která se zabývá pouze prodejem diamantů a diamantových šperků, je v ČR největší," uvedl Aleš Bergl z ČGL. Na žádost plzeňského obchodníka certifikuje laboratoř všechny jeho kameny malým nebo velkým certifikátem s kulatým razítkem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK