ČNB: Zvýšení tempa růstu úrokových sazeb není na pořadu dne

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Základní úrokové sazby v České republice se zřejmě nebudou zvyšovat rychleji než dosud, i když referenční úroková sazba v eurozóně je teď na vzestupu. V rozhovoru s agenturou Dow Jones Newswires to řekl člen bankovní rady České národní banky Jan Frait. Připustil ale, že růst úroků v zemích eura vytváří prostor pro zvýšení sazeb i v ČR.

Frait míní, že rizika ohrožení inflační předpovědi se snižují, zatímco u cenového jádra jsou tato rizika velmi slabá. Bankéř si ale není jist, zda za situace, kdy je silná koruna, současná nízká inflace vydrží dlouho.

"Pokud sazby v eurozóně podle očekávání vzrostou, tak si myslím, že se tím vytvoří prostor pro vyšší sazby u nás," uvedl Frait. "Rychlou sérii zvyšování nominálních úrokových sazeb by ale nebylo rozumné očekávat," řekl dále. Frait je podle agentury Reuters považován za bankéře, který zvyšování úroků není příliš nakloněn.

Od základní úrokové sazby se odvíjí výše nákladů v celé ekonomice. Ovlivňuje tedy nejen úročení vkladů v bankách, ale rozhoduje také o tom, zda se budou zvyšovat náklady na splátky dluhů. To v případě zvyšování sazeb může nepříjemně dolehnout na lidi, kteří mají hypotéku a stanovili si příliš krátkou dobu fixace úrokové sazby.

Základní úroková sazba je nyní na 2,5 procenta a je nejnižší z celé Evropské unie. Zároveň je 75 bazických bodů pod referenční sazbou v zemích eurozóny, kde je hlavní úrok na 3,25 procenta. O měnové politice bude ČNB nejdříve jednat 30. listopadu, většina analytiků ale předpokládá, že sazby zůstanou beze změn.

Frait také řekl, že měnová politika by se neměla používat jako nástroj k omezení růstu kurzu koruny. Ta se 6. listopadu vůči euru dostala na nový rekord 27,875 Kč/EUR a nyní se k těmto úrovním vrací. Dnes koruna zdolala rekord i k dolaru a dostala se na 21,63 Kč/USD. Proti silnému kurzu se dá bojovat snížením sazeb, to ale Frait nyní vyloučil.

Pro stanovení základní úrokové sazby je mimo jiné důležitý vývoj inflace. Ta v říjnu klesla na 1,3 procenta a je nejnižší za téměř rok a půl. Frait už se k výhledu úrokových sazeb nedávno vyjadřoval i pro agenturu Reuters a i jí řekl, že za současných podmínek není důvod zrychlovat tempo zvyšování úroků.

Pokud zůstane základní úrok i po nejbližší schůzce bankovní rady ČNB beze změn, a přitom Evropská centrální banka v prosinci svou základní úrokovou sazbu zvýší, což se očekává, bude hlavní úrok v ČR o celý procentní bod nižší než v eurozóně.

Fraitovi spolu s další členkou bankovní rady Michaelou Erbenovou skončí mandát příští týden. O jejich nástupcích bude rozhodovat prezident ČR Václav Klaus, o jménech se zatím jen spekuluje. Podle tisku však Frait nepočítá s dalším působením ve vedení centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK