Z účtů zkrachovalého brokera AIB se zachránilo přes 40 mil. Kč

03.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Více než 40 milionů korun se podařilo zachránit pro klienty na účtech zkrachovalého obchodníka cenných papírů firmy Americas International Brokers (AIB). Zajištěný majetek ale nestačil na všechny dluhy vůči klientům. Každý zákazník dostal zpět jen zhruba čtvrtinu z prostředků, které obchodníkovi svěřil. ČTK informace převzala z webových stránek ministerstva spravedlnosti.

Výplatu peněz podle webu zajišťoval správce konkurzní podstaty AIB Dušan Diviš, kterého se nepodařilo kontaktovat. Seznam zákazníků čítal takřka 400 jmen, v převážné většině fyzických osob. Ředitel Garančního fondu obchodníků s cennými papíry Jiří Korb pro ČTK uvedl, že tento zákaznický majetek se podařilo zajistit nucenému správci AIB na účtech AIB ve Spojených státech.

Ke garančnímu fondu se zatím přihlásilo 163 zákazníků AIB s celkovou pohledávkou 70,4 milionu korun. Protože je výše zákonného odškodnění omezena stropem zhruba 560.000 korun na osobu, fond by měl vyplatit necelých 40 milionů korun. Fond nemá dostatek prostředků, a proto požádal Českou národní banku o odklad výplat.

Celý případ AIB Korb označil za komplikovaný. "Podle našich informací společnost neinformovala klienty o skutečném stavu jejich portfolia a obchody, které realizovala na kapitálovém trhu, nebyly řádně evidovány," doplnil.

Na počátek prosince svolal Městský soud v Praze schůzi konkurzních věřitelů AIB, na které bude zvolen věřitelský výbor a správce konkurzní podstaty podá informaci o činnosti. Konkurz AIB, který se stal devátým obchodníkem na tuzemském kapitálovém trhu v úpadku, začal 1. prosince 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK