Co týden dal?

08.12.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Vznik největšího správce aktiv na planetě, změna úrokové sazby ECB, ČSOB nejoblíbenější finanční institucí, start nového registru řidičů, pozdržení výplaty klientům zkrachovalých bank a další ekonomické události právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta. Základní sazba nákladů v eurozóně se tak dostala na nejvyšší úroveň za pět let.
  • Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením Taco Bell přestal ve všech svých stravovacích zařízeních na území USA používat cibuli. Předběžné vyšetřování totiž zjistilo, že právě cibule je zřejmě zodpovědná za výskyt bakterie E. coli, která nakazila několik desítek zákazníků řetězce.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku ve třetím čtvrtletí činila 12,8 procenta, což je nejméně od konce roku 1998. Oznámil to slovenský statistický úřad. Ve druhém čtvrtletí byla nezaměstnanost 13,5 procenta. Průměrná měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,7 procenta na 18.212 slovenských korun (asi 14.400 Kč), ale proti druhému čtvrtletí se o 112 Sk snížila.
  • Americký internetový gigant Yahoo se rozhodl uskutečnit rozsáhlou reorganizaci svých aktivit. Oznámila to v noci na středu firma. Naznačila rovněž, že počítá s finanční ředitelkou Susan Deckerovou jako s potenciální nástupnicí generálního ředitele Terryho Semela.
  • Italská vláda rozhodla o prodeji 30,1 procenta akcií vlajkového leteckého přepravce Alitalia, a otevřela tak cestu k úplné privatizaci firmy. Podmínkou je ale podle agentury AP to, že nový vlastník zachová národní identitu Alitalie i její logo.
  • Airbus oficiálně odstartoval projekt nového dopravního letadla Airbus A350 XWB. Nový stroj má od roku 2013 konkurovat úspěšnému letadlu nové generace Dreamliner 787 amerického Boeingu a zlepšit pozici firmy, která se letos dostala do velkých potíží kvůli odkladu dodávek obřího letounu A380.
  • Americké finanční ústavy Bank of New York a Mellon Financial se spojí do jediného ústavu, který bude největším světovým správcem aktiv a souvisejících služeb. Nový podnik se bude jmenovat Bank of New York Mellon a bude mít ve správě klientská aktiva za více než 1,1 bilionu dolarů (asi 23,2 bilionu Kč).

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Každá smlouva, uzavřená u Modré pyramidy stavební spořitelny od listopadu 2006 do konce ledna 2007, získává ke garantovanému 2 % úroku z vkladů další jedno procento navíc, a to z částky kterou klient na smlouvu naspoří k 31.1.2007. K tomuto datu  bude prémie připsána na smlouvu a započítává se do součtu vkladů pro výpočet státní podpory. Jedinou podmínkou je sjednání cílové částky minimálně ve výši 180 000 Kč. To ale není vše! Uzavřením smlouvy prostřednictvím našeho Prodejního centra získáte další finanční odměnu.

 

Posledních 7 dní doma

  • Kapsch již má téměř všechny seznamy vozidel, které budou osvobozeny od platby mýtného. Bude jich přes 9000 a jde například o auta policie, armády či hasičů. V rozhovoru pro páteční Právo to řekl generální ředitel společnosti Kapsch Karel Feix.
  • ČSOB nebude bránit mimosoudnímu vyrovnání České republiky s japonskou investiční bankou Nomura. Klíčová dohoda mezi Nomurou a ČSOB, která mimosoudní vyrovnání umožní, zcela jistě bude. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl André Bergen, generální ředitel belgické KBC.
  • Nejoblíbenější finanční institucí v Česku je podle hlasování čtenářů finančního serveru Měšec.cz ČSOB, která vyhrála i v kategorii bank. Za ČSOB následovala Česká pojišťovna a loňský vítěz Česká spořitelna.
  • Akcie na pražské burze tento týden posilovaly. Největší hvězdou trhu se staly prvně obchodované akcie developerské firmy ECM Real Estate Investments, jež vyrostly jen ve čtvrtek o 11,6 procenta při největších obchodech ze všech akcií.
  • Zaměstnanci pobírající minimální mzdu budou od příštího roku dostávat 8000 korun. Vláda ve středu rozhodla o zvýšení nejnižšího příjmu o 45 korun, a to proti vůli odborářů, kteří chtěli přidat více i proti vůli zaměstnavatelů, kteří nechtěli přidat nic.
  • Motoristům, kteří se vyhýbají placení vyššího povinného ručení tím, že po nehodě přecházejí k jiné pojišťovně, tato možnost od února skončí. Rozjíždí se registr, do kterého pojišťovny dají údaje o historii každého řidiče.
  • Spotřební daň z elektřiny bude v Česku nejspíš vyšší, než je z nařízení Evropské unie nezbytně nutné. U plynu a uhlí by měla daňová sazba odpovídat úrovni minimální sazby. Nové spotřební daně z energetických produktů zavede ministerstvo nejpozději 1. ledna 2008.
  • Výplata zhruba 200.000 klientů zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň se odkládá, a to o tři měsíce. Česká národní banka totiž souhlasila s odkladem na základě žádosti bankovního Fondu pojištění vkladů.
  • Hypoteční banky poskytly od počátku své činnosti v polovině 90. let do září letošního roku téměř 245.000 hypoték ve výši 420 miliard korun. Od konce roku 2001 tak jejich počet i objem zpětinásobily.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Rádi byste začali podnikat, ale chybí vám finance pro počáteční rozjezd, prostory k podnikání či konzultace s odborníky? Vstupte do některého z podnikatelských inkubátorů a až na tři roky získáte všechny potřebné služby za zvýhodněných podmínek. Více aktuálních informací si můžete přečíst v sekci Firmy v podsekci Inkubátory.
  • Nálada na domácích akciových trzích byla v podzimních měsících poměrně optimistická, některé tituly se vyšplhaly na nová historická maxima. Jaký byl burzovní listopad? Které akcie byly nejúspěšnější a které naopak nejvíce tratily? Odpovědi naleznete v sekci Akcie on-line.
  • Produkce vepřového, stejně jako jeho spotřeba, v posledních letech stoupá. A právě vepřovému se věnuje nový Maxův tip, který si můžete přečíst v sekci Kapitálový trh. Pokud vás zajímá, jaké jsou vyhlídky na další období, přečtěte si názory odborníků ze společnosti Colosseum.
  • Ani poslední měsíc letošního roku se neobejde bez pravidelného komentáře o vývoji makroekonomických ukazatelů. Zajímá-li vás vývoj základních ekonomických veličin v České republice, Evropské unii či Spojených státech, nenechte si ho ujít.

 


POVINNÉ RUČENÍ S DÁRKEM!

Prvních 30 účastníků/>, kteří si v období od 1.10.2006 do 31.12.2006 sjednají on-line povinné ručení u České podnikatelské pojišťovny, získá nejen slevu na pojistném ve výši 7 %, ale také jako dárek cestovní obal na oblek.


Fintriky
V čase předvánočním jsme v rubrice finančních rad a triků věnovali pozornost možnostem nakupování dárků. Pondělní Fintrik popisoval klasické nakupování v super a hypermarketech, úterý bylo věnováno opaku běhání po obchodech - nakupování přes internet. Pokud bydlíte v příhraničí, zejména na severu s Polskem, pak byste mohli ušetřit nakupování právě tam. Kde, za kolik a proč? Vše se dozvíte ve středečním článku. Není problém vymyslet dárek, není problém najít místo, kde se dá konkrétní věc pořídit nejlevněji. Problém by mohl být se sháněním hotovosti. Abyste se tomuto problému vyhnuli, připravili jsme pro vás souhrnný text, kterak nákup dárků financovat. A konečně dnešní článek. Ten je věnován netradičním, o to však zajímavějším darům. Zkuste darovat zážitek! Jak na to si přečtete právě v dnešním Fintriku.

 

Anketa
Spor s Nomurou, investiční bankou z Japonska, se vleče roky. Česká republika jednu arbitráž prohrála, další je zatím bez výsledku. Minulý týden ministr financí oznámil, že se s Nomurou dohodl a podepsal s ní smír. Tento krok mnohé překvapil, mnohé pobouřil. Hlavně oficiální žádost ministra Tlustého prezidentovi na udělení milosti trestně stíhaným představitelům banky. Také vás jsme se ptali na názor na nové informace kolem Nomury. A vaše odpovědi? Jednoznačně podezíravé:

  • Je dobré, že se spory podařilo urovnat - 15%
  • Je podezřelé, že najednou jde vše tak rychle - 86 %

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum