Mobilita pracovníků stoupá, objevují se však nové výzvy

11.12.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropský rok mobility pracovníků dnes končí velkou akcí, která shrne úspěchy dosažené během posledních dvanácti měsíců a zmapuje výzvy, které jsou stále ještě před námi.

Uspořádáním 2 000 akcí po celé Evropě se kampani podařilo zvýšit povědomí občanů o jejich právech pracovat v jiné zemi EU a o jejich uplatňování, posílit nástroje, které jim jsou při hledání zaměstnání v zahraničí k dispozici, a zdůraznit přetrvávající překážky skutečného evropského trhu práce. Oznámeni budou také vítězové cen evropské pracovní mobility 2006, jež oceňují jednotlivce, podniky nebo instituce, které během evropského roku mobility pracovníků přispěly ke geografické či profesní mobilitě. Vedle prezentace hlavních výsledků evropského roku bude v rámci této akce také posouzena návazná činnost v roce 2007.
„Práce v jiné evropské zemi jednotlivcům umožňuje učit se nový jazyk, objevovat novou kulturu a rozvíjet nové dovednosti“, uvedl Vladimír Špidla, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti, a dodal: „Pracovní mobilita má také zásadní význam pro evropský cíl posilování zaměstnanosti a růstu. V roce 2006 věnovalo stále více lidí pozornost příležitostem pro mobilitu a nyní je chtějí vyzkoušet. Je třeba, abychom v roce 2007 z těchto poznatků vycházeli a rozvíjeli v Evropě kulturu skutečné mobility.“
K nejvýznamnějším událostem evropského roku patřilo spuštění nového portálu EURES, který obsahuje jeden milion volných pracovních míst v celé Evropě, uspořádání prvního celoevropského  veletrhu práce tvořeného souběžnými akcemi ve více než třech stovkách měst, které navštívilo 200 000 lidí, a spolufinancování 39 projektů na vnitrostátní, mezinárodní a přeshraniční úrovni zaměřených na mobilitu. 
V roce 2006 také došlo k postupné, avšak konzistentní změně evropských postojů ke geografické a profesní mobilitě. Podle nejnovějšího průzkumu Eurobarometru o zaměstnanosti a sociálních věcech mají tři Evropané ze čtyř za to, že pracovní mobilita je na dnešním trhu práce velmi důležitá. 35 % dotazů adresovaných v tomto roce poradenské službě EuropeDirect se týkalo otázek mobility, zatímco v roce 2005 to bylo jen 25 %. Podstatně se zvýšilo využívání portálu EURES, v němž je nyní registrováno 8 000 zaměstnavatelů pro nábor pracovníků (5 000 v roce 2005) a 184 000 uchazečů o práci, kteří zaslali své životopisy (80 000 v minulém roce).
Změnil se také typický mobilní pracovník, který je dnes většinou mladší a kvalifikovanější a v zahraničí zůstává krátkou dobu. Mobilita je často spojována s návratem do země původu a přitahuje stále více lidí bez práce, ať už jsou nezaměstnaní nebo hledají své první zaměstnání. Podle studie Eurobarometru o mobilitě našlo zaměstnání do 12 měsíců 59 % lidí bez práce, kteří se přestěhovali do jiné země.  Z těch, kteří zůstali ve své zemi, práci našlo pouhých 33 %.
Evropský rok rovněž ukázal, že překážky skutečné mobility v Evropě přetrvávají. Vedle tradičních právních a administrativních faktorů, které souvisejí se sociálním zabezpečením a uznáváním kvalifikací, bylo v roce 2006 poukázáno na dvě nové kategorie, kterými jsou „praktické“ překážky – související s bydlením, jazykem nebo zaměstnáním partnerů a manželů – a „psychologické“ překážky – zejména otázka návratu a nedostatečné uznávání zkušeností s mobilitou ze strany zaměstnavatelů.
V roce 2007 zahájí Evropská komise nový a ambiciózní akční plán mobility, který se bude těmito otázkami zabývat a který se bude týkat těchto čtyř oblastí:
• Mobilita vyžaduje připravenost využíváním nástrojů, jako je portál EURES;
• Pracovníci a jejich rodiny potřebují přístup k podpůrným službám ve všech fázích zkušeností s mobilitou;
• Náležitě musí být zohledněna otázka návratu – konkrétně opětovná integrace pracovníků na trhu práce v domovské zemi po pracovní zkušenosti v zahraničí;
• Mobilita by se měla stát běžnou součástí profesní kariéry všech evropských občanů.
Na konferenci konané tento týden vylíčí 100 přednášejících své zkušenosti, k nimž bude přihlédnuto při přípravě akčního plánu pro rok 2007. Mimoto předá v rámci akce komisař Špidla ve slavném muzeu La Piscine v Roubaix první ceny evropské pracovní mobility (viz IP/06/1722). Ceny ocení podniky, sdružení a jednotlivce, kteří během evropského roku přispěly k posilování mobility pracovníků.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy