Česká rafinérská dodala na trh benzin kontaminovaný naftou

11.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Společnost Česká rafinérská, která je největším tuzemským zpracovatelem ropy, dodala v sobotu na trh benzin Natural 95 kontaminovaný motorovou naftou. Část cisteren se podařilo svolat zpět, ale několik jich benzin stačilo stočit u čerpacích stanic. Natankovat ho tak nešťastnou náhodou mohli motoristé u čerpacích stanic firmy Makro v Čestlicích u Prahy a v Praze na Černém Mostě. S odvoláním na Radio Beat o tom dnes informoval server Novinky.cz. Potvrdila to mluvčí Makra Markéta Světlíková a mluvčí České rafinérské Aleš Soukup.

Soukup řekl, že benzin kontaminovala během přesunu k výdeji motorová nafta, kterou firma současně dopravovala k expedici. Nevyloučil, že se kontaminovaný benzin mohl dostat i k více čerpacím stanicím. Problém se podle něj nyní vyšetřuje a přesné údaje se zjišťují.

Jakmile Česká rafinérská problém zjistila, zastavila expedici. Autocisterny, které již odjely, svolala zpět. U čerpacích stanic, kde již benziny stočily, ho opět načerpaly a odvezly. "Vzhledem k rychlé reakci a spolupráci mezi výrobcem a odběrateli, je reálný předpoklad, že kontaminovaný benzin nebyl načerpán motoristy do automobilů," dodal mluvčí. Zdůraznil však, že pohyb pohonných hmot za branami závodu už má na starosti obchodní organizace, sesterská společnost ze skupiny Unipetrol, a to Unipetrol Rafinerie. Od ní Makro benzin odebralo.

Firma Makro se snažila kontaktovat motoristy, kteří u ní v danou dobu benzin natankovali, aby je na to upozornila. Pokud některým motoristům vznikla kvůli tomuto palivu škoda, je Makro ochotno jim ji po předložení paragonu nahradit. Tuto škodu bude společnost Makro následně požadovat po svém dodavateli pohonných hmot, dodala mluvčí.

Kontaminovaný benzin byl v sobotu zjištěn také při přečerpávání dodávky pohonných hmot do nádrže čerpací stanice Benzina ve Vrchlabí na Trutnovsku. Společnost Benzina proto odvolala všechny zásobovací cisterny a nechala zkontrolovat kvalitu převáženého benzinu. "Při této události nedošlo v síti čerpacích stanic Benzina k žádnému poškození zákazníků," sdělila Michaela Lagronová ze společnosti Unipetrol, do jejíž skupiny Benzina patří.

Mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová řekla, že motoristé si na kontaminovaný benzin zatím nestěžovali. Pokud majitelům automobilů kvůli tomu vznikla nějaká škoda, tak podle Fléglové mohou po dodavateli paliva požadovat náhradu.

Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se v poslední době podle výsledků kontrol ČOI výrazně zlepšila. Zatímco loni v září nevyhovělo zkouškám 4,2 procenta odebraných vzorků pohonných hmot, tak letos v září tento ukazatel klesl na 2,6 procenta. Loni v červnu přitom testy neprošlo 12,2 procenta kontrolovaných vzorků pohonných hmot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK