Co dělat, když chci převést leasingovou smlouvu na jinou osobu?

14.12.2006 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Rádi byste vaši leasingovou smlouvu převedli na jinou osobu a přemýšlíte, jak to provést? Poradíme vám, jaké podmínky musíte splnit, jakou žádost vyplnit, které doklady si připravit a co všechno následně provést.

Aby mohl převod leaasingové smlouvy na jinou osobu proběhnout, musí být splněny tyto podmínky leasingových společností. Původní příjemce leasingu musí mít uhrazeny alespoň 3 pravidelné leasingové splátky a počet měsíců zbývajících do konce leasingové smlouvy je minimálně 2 (počet měsíců se u jednotlivých leasingových společností může lišit). Všechny dosavadní závazky jsou uhrazeny a účet příjemce nevykazuje žádný nedoplatek. Leasingová smlouva původního příjemce neobsahuje žádné formální nedostatky.

Žádost o převod leasingové smlouvy
Pokud splňujete podmínky převodu, dalším krokem je vyplnění formuláře žádosti o souhlas s převodem práv a povinností na nového nájemce. Tento formulář je možné získat na internetových stránkách dané společnosti či vyzvednutím osobně na pobočce. Po vyplnění je potřeba formulář i se všemi požadovanými dokumenty doručit leasingové společnosti, která žádost prověří a zašle žadateli své rozhodnutí.

Doklady k předložení
Mezi doklady, které požaduje leasingová společnost od nového příjemce leasingu, patří především kopie platného občanského průkazu, kopie řidičského průkazu, vyplněný a podepsaný matriční list, souhlas se zpracováním osobních údajů, u podnikatelů kopie platného živnostenského listu či výpis z obchodního rejstříku, kopie přiznání k dani z příjmů za poslední rok, apod. Seznam požadovaných dokladů se však u jednotlivých leasingových společností liší.

Následující postup
V případě, že bude žádost schválena, vám leasingová společnost tuto skutečnost oznámí a požádá vás a nového příjemce leasingu k dostavení za účelem podpisu dodatku leasingové smlouvy. Před podpisem smlouvy však musíte prokázat úhradu poplatku za převod popř. úhradu případných smluvních sankcí.

 

Zdroj: Internetové stránky leasingových společností

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY