SEPA zjednoduší a zlevní platební styk v EU

15.12.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Slyšeli jste někdy o SEPA? Jedná se o jednotný standart bankovní platby v eurech v rámci EU, který umožní platby mezi členskými státy EU stejně jednoduše a za stejnou cenu jako je tomu u plateb v rámci jedné země.

Zkratka SEPA znamená Single Euro Payment Area a je jedním z nejdůležitějších prostředků pro plnou finanční integraci Evropy. Proč je tak důležitá? V květnu letošního roku vydala Evropská komise spolu s  Evropskou centrální bankou společné prohlášení, ve kterém definují svou základní představu o SEPA. Pod pojmem SEPA si Komise a ECB představují integrovaný trh služeb platebního styku, který se vyznačuje účinnou konkurencí a na kterém v rámci eurozóny není rozdílu mezi přeshraničními a vnitrostátními platbami. Což ale vyžaduje odstranění všech technických, právních a obchodních překážek mezi stávajícími národními platebními trhy. Až se SEPA stane skutečností budou moci spotřebitelé, podniky a orgány státní správy z jednoho platebního účtu umístěného kdekoli v eurozóně provádět bezhotovostní platby v celé eurozóně pomocí jednotného souboru platebních nástrojů stejně jednoduše, efektivně a bezpečně, jako je tomu v případě vnitrostátních plateb. Tolik tedy představa Komise a ECB.

Po plném zavedení SEPA v roce 2010 by se měly spotřebitelům i firmám snížit náklady na přeshraniční platby o 70 až 90 procent. Navíc by SEPA v konečném důsledku podle ECB měla znamenat úsporu i pro Banky. Ty sice projekt SEPA podporují, zároveň ale tvrdí, že v souvislosti s jeho zavedením budou muset vynaložit nemalé investice, které budou naopak znamenat zvýšení nákladů. Komise a ECB jsou přesvědčeny, že plnohodnotné zavedení SEPA přispěje k růstu ekonomiky EU a evropskému ekonomickému systému ušetří 50 až 100 mld. EUR ročně.

Přípravou SEPA je pověřena Evropská rada pro platební styk (European Payments Council – EPC), která s plnou podporou Komise a ECB stanovila bankám cíle, které mají být splněny do ledna 2008 a které budou tvořit základ SEPA:

  • Poskytnout obyvatelům, podnikům a orgánům státní správy v EU možnost využívat převodní nástroj SEPA a nástroj přímého inkasa SEPA, jak je definuje EPC.
  • Odstranit technické překážky přeshraniční akceptace platebních karet v místě prodeje při platbách a výběru hotovosti v eurech a dále definovat odpovídající technická a smluvní ustanovení a standardy k zajištění interoperability (pozn. aut. Interoperabilita je schopnost vzájemně si rozumět, vzájemně spolupracovat, dosáhnout vzájemné součinnosti).
  • Zavést nezbytné podmínky k tomu, aby infrastruktura splňovala požadavky systému SEPA; jedná se přinejmenším o otevřené a jednotné standardy, které budou k dispozici všem, kteří v EU poskytují zpracovatelské služby a infrastrukturu pro platby v eurech, aby byla zajištěna interoperabilita a účinná konkurence.

Znamená to, že od roku 2008 už musí být první SEPA produkty k dispozici, s tím že její plné zavedení je naplánováno na rok 2010. Celý plán zavedení SEPA je založen na principu samoregulace. Komise však v poslední době často kritizuje malé pokroky bank a hrozí, že pokud banky nezačnou v dohledné přijímat nezbytné kroky k zavedení SEPA, nebude se zdráhat zavést legislativní řešení celé záležitosti.

Logica CMG, společnost zajišťující IT služby, provedla mezi 100 bankami eurozóny a ve Velké Británii průzkum, v němž se dotazovala na jejich připravenost na projekt SEPA. Z průzkumu je jasné, že banky o projektu ví, ale vyjadřují obavy, zda termín do konce roku 2007 dodrží. Kromě toho z průzkumu vyplývá, že nejvíce jsou na SEPA připraveny banky v severní Evropě, nejméně naopak na jihu Evropy (Řecko, Španělsko, Itálie, Portugalsko).

Další studii týkající se SEPA s názvem Wold Payments Report letos provedly společnosti Capgemini, ABN AMRO a asociace EFMA. Ta probíhala v šesti zemích eurozóny a plyne z ní, že pouze 13 % platebního styku v těchto zemích je realizováno prostřednictvím nástrojů plně vyhovujících systému SEPA, 45 % s ním sice ve shodě není, ale rozdíl mezi systémy je zvládnutelný a plných 42 % platebního styku má ke splnění podmínek SEPA ještě hodně daleko.

U nás je prací na projektu SEPA pověřena Česká bankovní asociace, která své kroky konzultuje s ministerstvem vnitra. Podle vyjádření MF Česká republika projekt SEPA plně podporuje, ačkoliv se pro ni skutečně aktuálním stane až po zavedení eura. Přestože je projekt SEPA zaměřen na eurozónu, tak podle názoru řady odborníků však síly působící na trhu donutí přijmout principy SEPA i země stojící mimo eurozónu. Tedy i Českou republiku, která podle posledního vývoje do eurozóny vstoupí nejdříve v roce 2011.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ